Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

RNN VIDEO: Στις εκλογές της Αργεντινής κέρδισαν τα «κοράκια»

Ο Οικονομολόγος James Henry μιλάει για την πρώτη συντηρητική κυβέρνηση μετά από 12 χρόνια, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Αργεντινή αλλά και για το που απέτυχαν οι κυβερνήσεις του Kirchner.

-Καλωσορίσατε στο The Real News Network, Είμαι η Jessica Desvalrleux στη Βαλτιμόρη.

Η Wall Street πανηγυρίζει αυτή την εβδομάδα την εκλογή ενός συντηρητικού Προέδρου στην Αργεντινή. Ο συντηρητικός επικεφαλής της αντιπολίτευσης Mauricio Macri κέρδισε τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος με 51% έναντι 48%. Η αλλαγή στην εξουσία σημειώνει το τέλος μιας δεκαετούς μάχης μεταξύ των hedge funds και της Αργεντινής για τις τεράστιες δόσεις εξυπηρέτησης του χρέους. Μπορεί να θυμάστε ότι πίσω στο 2001 η Αργεντινή σημείωσε ένα ρεκόρ χρεοκοπώντας δάνεια αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οικονομία της συρρικνώθηκε και τα «κοράκια» του καπιταλισμού, όπως ο Paul Singer, όρμησαν και απέκτησαν το σχεδόν άχρηστο χρέος μετά τη χρεοκοπία. Έπειτα περίμεναν μέχρι το χρέος να αποκτήσει και πάλι αξία και τώρα διεκδικούν πλήρη αποπληρωμή. Ένα σχέδιο που μπορεί να έχει βάση με τη νέα κυβέρνηση σε σχέση με το να βρίσκεται στην εξουσία η Cristina Fernandes του Kirchner. Αυτή και το κόμμα της αρνήθηκε να πληρώσει τα hedge funds τα τελευταία 12 χρόνια.

Μαζί μας για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες είναι ο James Henry. O James είναι ένας πρωτοπόρος οικονομολόγος, δικηγόρος και ερευνητής δημοσιογράφος που έχει γράψει εκτενώς για τα διεθνή θέματα. Σε ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή James.

- Παρακαλώ

- Λοιπόν, James, ο Paul Singer, τον οποίο ανέφερα στην εισαγωγή, ζητάει από την Αργεντινή 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Γιατί  δεν έδωσαν τα χρήματα στα hedge funds; Εννοώ, ένας δικαστής της Νέας Υόρκης πρόσφατα είπε ότι θα έπρεπε να το έχουν κάνει. Συμφωνείς;

- Όχι δεν συμφωνώ. Νομίζω... ξέρετε οι κυβερνήσεις δεν έχουν πτωχευτικά δικαστήρια, σε αντίθεση με όλους εμάς. Και για αυτό όταν βρίσκονται σε σοβαρό πρόβλημα με το χρέος, όπως συνέβη και σε αυτή την περίπτωση με την προηγούμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Αργεντινής με τον συμφοιτητή μου Domingo Cavallo, δημιουργούν ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος που μετά απλά δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Και δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την Αργεντινή από το να το αναδιαρθρώσει από μόνη της. Οπότε εξέδωσαν νέα ομόλογα το 2005 και το 95-98% των ομολογιούχων, των πιστωτών, αυτών που είχαν αγοράσει χρέος της Αργεντινής παλαιότερα, δέχτηκαν αυτά τα ομόλογα και τους νέους όρους.

Ο Paul Singer δεν αγόρασε τα ομόλογα που έχει στα χέρια του το 2004-2005. Περίμενε μέχρι το 2008 και τα αγόρασε για 48 εκατομμύρια δολάρια. Και σήμερα διεκδικεί την ονομαστική αξία των ομολόγων που αγόρασε τότε η οποία είναι 1,5 δισ. Οπότε, ξέρετε, αυτή είναι μια  βασική αστοχία του διεθνούς συστήματος που δεν υπάρχουν πτωχευτικά δικαστήρια για τις κυβερνήσεις όπου και θα μπορούσαν να βρουν λογικούς όρους αποπληρωμής και να επεξεργαστούν την αναδιάρθρωση των χρεών. Επειδή κάθε κυβέρνηση στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, αντιμετωπίζει προβλήματα με το χρέος. Αλλά η Αργεντινή έχει ιστορικό στο χρέος. Στη δεκαετία του 70 περίπου το μισό από το χρέος της που είχε το 2001, 180 δισ. δολάρια, δημιουργήθηκε από την στρατιωτική χούντα των 70's. Κανείς δεν ξέρει καν που πήγαν αυτά τα χρήματα. Περίπου 88 δισ. δολάρια κληρονομήθηκαν στην διάδοχο δημοκρατική κυβέρνηση. Και ξέρετε, είναι εξοργιστικό να αρνείσαι στην Αργεντινή το δικαίωμα να αναδιαρθρώσει αυτό το απεχθές χρέος.

Αλλά στην πραγματικότητα ένα από τα καλά της κυβέρνησης του Kirchner, εννοώ... μπορείς να του ασκήσεις κριτική επειδή άφησε τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου πρόσφατα, και εμφανίστηκαν και κρούσματα διαφθοράς στα 12 χρόνια της διακυβέρνησή του. Αλλά μια σημαντική κληρονομιά της κυβέρνησης Kirchner είναι ότι μείωσε το χρέος πρακτικά στο μηδέν. Εννοώ, το τρέχον καθαρό χρέος σε σχέση με τα αποθεματικά της Αργεντινής είναι λιγότερο από 25 δισ. δολάρια.

- Και πως το έκανε αυτό;

- Νομίζω ότι το γεγονός... αυτό που ανησυχεί τον κόσμο εδώ είναι στην πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση του Macri μπορεί να έρθει και να κάνει αυτά που έκαναν και οι προηγούμενες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και η στρατιωτική χούντα, που είναι να αυξήσουν το χρέος ως εναλλακτική της αύξηση των φόρων.

- Τι προτείνει ο νέος πρόεδρος; Πως προτείνει να διαχειριστεί το χρέος; Και μπορείς να μας πεις περιληπτικά πως η κυβέρνηση του Kirchner διαχειρίστηκε το χρέος;

- Λοιπόν, έκαναν αυτή την αναδιάρθρωση μέσω ομολόγων, και με πείσμα αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν με τον Singer, γιατί αυτό θα δημιουργούσε, ας πούμε, ένα κακό προηγούμενο. Τους υποστήριξαν παρεμπιπτόντως τα hedge funds όλης της χώρας που βασικά υποστηρίζουν την θέση της Αργεντινής, όπως επίσης και παγκόσμιου φήμης οικονομολόγοι όπως ο Josef Stiglitz. Εννοώ, δεν ξέρω έναν δυτικό οικονομολόγο, άλλον εκτός του ΔΝΤ, που δεν συμφωνεί ότι τα «κοράκια» του καπιταλισμού θα πρέπει να «απαλλαχθούν από τη μιζέρια τους».

Αλλά ο Macri άφησε να εννοηθεί ότι θα περάσει αυτή τη γραμμή και βασικά θα συμβιβαστεί με τον Singer. Και έτσι, επειδή... καταλαβαίνετε... η συζητήσεις θα οδηγήσουν πιθανότατα στο να πληρώσουμε τον Singer θα κάνει καταφέρει να έχει τεράστιο κέρδος από τα 48 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε.

- Ωραία, ας αλλάξουμε λίγο οπτική James και ας συζητήσουμε για ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα έδινε τους απλούς αργεντινούς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Συνυπολογίζοντας, όπως είπες πριν, τον τεράστιο πληθωρισμό που ισχύει αυτή την ώρα στην Αργεντινή, τα άδεια αποθεματικά και την πενιχρή ανάπτυξη της οικονομίας εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας από τις παγκόσμιες αγορές μετά την χρεοκοπία. Συμφωνείς με αυτή την εκτίμηση; Και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ξεκάθαρα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή;

- Λοιπόν, μια από τις ευκαιρίες για την Αργεντινή είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες της έχουν περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε offshore εταιρίες ή σε προσωπικό πλούτο που κρατιέται έξω από τη χώρα. Οπότε θα χαιρόμουν πολύ να δω μια κυβέρνηση που μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις πίσω στην Αργεντινή. Νομίζω ότι υπάρχουν τρομακτικές δυνατότητες ανάπτυξης εδώ. Έχουν τεράστιες πηγές εδώ, συμπεριλαμβανόμενου όπως ξέρετε και μερικά από τα μεγαλύτερα μη εξορυγμένα αποθέματα πετρελαίου στο νότο.

Αυτή η κυβέρνηση έπαιξε καλά το παιχνίδι. Αλλά νομίζω ότι σε ότι αφορά τη δημιουργία μιας σταθερής οικονομικής πολιτικής έχασαν πολλές ευκαιρίες και αντιμετώπισαν λάθος την υποχώρηση των τιμών των βασικών προϊόντων και την ανάπτυξη της Κίνας την τελευταία δεκαετία. Για να ξέρετε η Αργεντινή είναι μια χώρα με πολύ καλά εκπαιδευμένη εργατική δύναμη. Έχουν τεράστια φυσικά αποθέματα. Η χώρα σε συγκεκριμένες περιοχές είναι πρακτικά άδεια , ξέρετε, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές αγροτικής ανάπτυξης εδώ. Αλλά έχουν... είχαν σταθερά... έναν ολόκληρο αιώνα κακών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση Kirchner νομίζω ότι ήταν σχετικά αποτελεσματική στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως του χρέους που ανέφερα.

Αλλά στο μέτωπο των φόρων, ένα ξεκάθαρο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση, όχι απλά μειώνοντας τους φόρους μισθοδοσίας, που είναι υπερβολικοί, αλλά να επιβάλουν φόρους, στην πραγματικότητα μέσω ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα εκμεταλλευτεί όλο αυτό τον πλούτο που πολλοί πλούσιοι Αργεντινοί έχουν σε υπεράκτιες εταιρίες. Θα έλεγα να επικεντρωθούν στο φορολογική σύστημα και αυτή να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες τους.

- Ωραία, James Henry, σε ευχαριστούμε πολύ που ήσουν μαζί μας

- Παρακαλώ

- Και ευχαριστούμε και εσάς που παρακολουθήσατε το the Real News Network


Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: