Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Xουλιαράκης: Αυξημένος κατά 823 εκατ. ευρώ ο «κοινωνικός» προϋπολογισμός

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως οι «κοινωνικός προϋπολογισμός εμφανίζεται αυξημένος κατά 823 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό «το σύνολο του κοινωνικού προϋπολογισμού να αυξάνεται κατά 823 εκατ. ευρώ σε συνθήκες κρίσης». Οι αυξήσεις αφορούν τα κονδύλια για την ανεργία, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την ενίσχυση νοσοκομείων κατά 300 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανασφάλιστοι και την αύξηση κατά 62 εκατ. ευρώ του ποσού για την κάλυψη των υπερηλίκων.
«Αυτό είναι το αριστερό αποτύπωμα του προϋπολογισμού. Όσο η οικονομία ανακάμπτει και αυξάνουν οι ρυθμοί ανάπτυξης το μερίδιο για τον κοινωνικό προϋπολογισμό θα μεγαλώνει». 
Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης: 
α) η δημοσιονομική ισορροπία: «Επιθυμούμε να θέσουμε τέρμα στην κατάσταση της παραγωγής ελλειμμάτων, όπως έκαναν μέχρι το 2009 οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωση το 15,6% του 2009», είπε ο Γ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός αποτυπώνεται στα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και στα πρωτογενή ισοζύγια που έχουν υπολογιστεί να είναι ύψους 0,5% το 2016.
β) «Η κυβέρνηση θέλει να θέσει τέρμα στην αναπαραγωγή της υφεσιακής ροπής της οικονομίας, όπου είχε εγκλωβιστεί τα τελευταία χρόνια με την προσπάθεια να πετύχει αδύνατους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων όταν η οικονομία είναι σε ύφεση»
γ) η ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού. « Ο προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει γιατί ενσωματώνει το στοιχείο της δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά και επειδή τονίζει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μ’ αυτή την έννοια είναι προϋπολογισμός της Αριστεράς». 

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: