Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

6,6 δισ. ευρώ σε μάρκα στα σεντούκια

Οι Γερμανοί ακόμα συσσωρεύουν τα αγαπημένα τους παλιά μάρκα, παρά τις υπενθυμίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ότι μπορούν να ανταλλάξουν με ευρώ. Η Bundesbank έχει υπολογίσει ότι εξακολουθούν να κυκλοφορούν συνολικά, χαρτονομίσματα και νομίσματα, μάρκα αξίας 6,6 δισ. ευρώ 14 χρόνια μετά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος.  
Το μάρκο (DM), το οποίο νοσταλγούν πολλοί στη Γερμανία αλλά είναι σχεδόν άγνωστο μεταξύ των παιδιών, μπορεί ακόμα να το ανταλλάξει κανείς στην τράπεζα στη σταθερή ισοτιμία του 2001.
Η Bundesbank θύμισε στους Γερμανούς την Παρασκευή ότι το παλιό νόμισμα αξίζει πραγματικά λεφτά. Έρευνα του YouGov στα τέλη Νοεμβρίου έδειξε ότι το 54% των κατοίκων της χώρας έχουν ακόμα στο σπίτι τους χαρτονομίσματα και νομίσματα σε μάρκα.
Η επίσημη ισοτιμία παραμένει από το 2001 ίδια: 1 ευρώ = 1.95583 DM, εφόσον η ανταλλαγή των παλιών νομισμάτων με ευρώ γίνει στην Κεντρική Τράπεζα ή τα περιφερειακά υποκαταστήματά της.
Υπολογίζεται ότι σε κυκλοφορία βρίσκονται ακόμα 24 δισ. παλαιά νομίσματα και σύμφωνα με την Bundesbank, ο αριθμός τους είναι περίπου ο μισός αριθμός όλων των μάρκων που έχουν κοπεί από το 1948, οπότε υιοθετήθηκε το νόμισμα στη μεταπολεμική Γερμανία.
Όσον αφορά τα χαρτονομίσματα, η τράπεζα εκτιμά ότι κυκλοφορούν ακόμα μόνο το 4%. Συνολικά η αξία τους σε ευρώ πιστεύεται ότι φθάνει τα 6,6 δισεκατομμύρια. 
Τα παλιά νομίσματα είναι φυλαγμένα παντού: σε άλμπουμ, συρτάρια, υπόγεια και σοφίτες. Στην ανακοίνωσή της η Bundesbank αναφέρει το παράδειγμα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που επειδή δεν μπορούσε να αποφασίσει πού θα φύλαγε τα μάρκα, έκρυψε τα μισά στο υπόγειο και τα μισά στη σοφίτα. Αυτά που ήταν στο υπόγειο καταστράφηκαν από την υγρασία. Κι αυτά που ήταν στη σοφίτα τα ροκάνισαν τα ποντίκια.
Υπάρχουν και οι κληρονόμοι που δεν ξέρουν την αξία τους. Όπως μια γυναίκα που έστειλε στην τράπεζα τρία αναμνηστικά νομίσματα των 5 μάρκων.
Η τράπεζα της τα έστειλε πίσω με το σημείωμα ότι στα ειδικά καταστήματα σπάνιων νομισμάτων θα μπορούσε να τα ανταλλάξει για 100 ευρώ το ένα αντί για την ισοτιμία των 2,56 ευρώ που δίνει η τράπεζα. 
Θαμμένοι θησαυροί
Στις αρχές Δεκεμβρίου 44χρονος οικοδόμος βρήκε στη διάρκεια εκσκαφής σε οικοδομή (και παρέδωσε στην αστυνομία) στην πόλη της Βρέμης ένα μικρό χρηματοκιβώτιο. Μέσα, τυλιγμένα σε λινή σακούλα, ήταν 141,000 μάρκα, σημερινής αξίας 72.000 ευρώ.

Πηγή: efsn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: