Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Οι πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή

Κινέζα καλλιτέχνης αποτυπώνει τις, κατά την άποψή της, διαφορές της κοινωνίας στην Κίνα και στη Γερμανία, τραβώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα "καλλιτεχνική γραμμή" ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
Μια καλλιτέχνης με καταγωγή από την Κίνα, η οποία ζει από την ηλικία των 13 ετών στη Γερμανία, θέλησε να απεικονίσει τη δική της εικόνα για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι κοινωνίες της Δύσης και εκείνες της Ανατολής. Το 1990 η Γιάνγκ Λιου έφυγε από το Πεκίνο για να ζήσει στο Βερολίνο. Ήταν μόλις 13 ετών και ξεκίνησε να αναπαριστά με απλά γραφήματα την εμπειρία της, συγκρίνοντας τη ζωή στο Πεκίνο και εκείνη στο δυτικό κόσμο.
Αρχικά η Κινέζα φιλοτέχνησε 47 απλά πόστερ σε μπλε και κόκκινο χρώμα τα οποία δείχνουν τη διαφορά, μέσα από τη δικά της μάτια, της σκέψης και της αντίδρασης σε Γερμανία και Κίνα αντίστοιχα. Το έργο της τράβηξε την προσοχή του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών και εκδόθηκε ήδη από το 2007 σε ένα βιβλίο με τίτλο "Η Δύση συναντά την Ανατολή".
Στις κάρτες που βλέπουμε παρακάτω μπορεί κανείς να διακρίνει πολύ εύκολα τα στερεότυπα που λίγο πολύ όλοι έχουμε για τις χώρες μας - τουλάχιστον αν δεν είμαστε Σουηδοί. Όπως και στην Ελλάδα, συχνά γκρινιάζουμε που δεν συμμορφωνόμαστε με την τάξη, αγανακτούμε που δεν μπορούμε να σταθούμε στην ουρά όπως όλοι οι Ευρωπαίοι ή να μην μετατρέψουμε ένα εστιατόριο σε "χάβρα Ιουδαίων". Παρατηρεί κανείς πολλές στερεοτυπικές εικόνες, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντες αντιστοιχίες μεταξύ της κινεζική και της γερμανικής κοινωνίας
Δείτε μερικές από τις κάρτες της. Θυμηθείτε με μπλε χρώμα είναι η Δύση και με κόκκινο η Ανατολή:

Σε ένα εστιατόριο


Το αφεντικό


Εγώ

Αντιμετώπιση προβλημάτων


Περιμένοντας στην ουρά


Λέγοντας την αλήθεια


Διαχείριση θυμού


Αυτοεικόνα/Πώς πλασάρουμε τον εαυτό μας


Μέσα μεταφοράς


Εκφέροντας την άποψή μας


Συζητώντας περί χρημάτων


Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή: qz

Δεν υπάρχουν σχόλια: