Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Προειδοποίηση της NASA: Ισχυρό όσο και του 1998 το φετινό «Ελ Νίνιο»

Πείνα και αυξημένα ποσοστά ασθενειών για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μπορεί να προκαλέσει το 2016, ο ισχυρότερος καταγεγραμμένος κύκλος του φαινομένου «Ελ Νίνιο», όπως επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το φαινόμενο αναμένεται να εντείνει την ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει τις πλημμύρες σε άλλες. Η Καραϊβική, η Κεντρική και Νότια Αμερική θα χτυπηθούν από το φαινόμενο τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο βρίσκονται στην Αφρική με τις ελλείψεις τροφίμων να χτυπούν «κόκκινο» τον Φεβρουάριο.
Το περιοδικό αυτό φαινόμενο, που έχει την τάση να ανεβάζει τα επίπεδα των θερμοκρασιών παγκοσμίως και να διαταράσσει τις καιρικές νόρμες, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να αναδειχθεί το 2015 ως η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών.
"Με βάση κάποια μεγέθη, αυτός είναι το ισχυρότερο καταγεγραμμένο Ελ Νίνιο. Εξαρτάται από το πως ακριβώς το μετράς", επισημαίνει ο Δρ. Νικ Κλίνγκμαν του Πανεπιστημίου του Ρέντιγκ, προσθέτοντας:
"Σε πολλές τροπικές χώρες βλέπουμε μεγάλες μειώσεις στις βροχοπτώσεις της τάξης του 20%-30%. Η Ινδονησία έχει δει άσχημη ξηρασία, ενώ οι μουσώνες στην Ινδία ήταν περίπου 15% κάτω από το φυσιολογικό. Οι προβλέψεις για την Βραζιλία και την Αυστραλία είναι επίσης για μειωμένους μουσώνες".
Το εύρος των πιθανών συνεπειών από τις εκτεταμένες ξηρασίες και πλημμύρες, είναι ανησυχητικό, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αφρική, θα έρθουν αντιμέτωποι με ανασφάλεια στην εύρεση φαγητού, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.
Περίπου 33% των ανθρώπων αυτών ζουν στην Αιθιοπία, όπου 10,2 εκατομμύρια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016.
Το μετεωρολογικό φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του Περού) να είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Π[αρατηρείται κάθε δύο με εφτά χρόνια, μπορεί να έχει διάρκεια έως και 12 μήνες και εμφανίζεται εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία η επίδραση του τωρινού φαινομένου θα μπορούσε να είναι όσο έντονη, όσο ήταν και αυτή του 1998, η μέχρι πρότινος δυνατότερη καταγεγραμμένη.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: