Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τουλάχιστον 10.000 παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο

Οι κίνδυνοι της προσφυγικής κρίσης είναι μεγάλοι για όλους, όμως είναι μεγαλύτεροιγια τα παιδιά, τα οποία είναι πολύ εύκολο να χάσουν τη ζωή τους ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, όπως οι έμποροι λευκής σαρκός.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας Europol, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης τουλάχιστος 10 χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουν εξαφανιστεί από τη στιγμή της άφιξής τους στην Ευρώπη και εκφράζονται φόβοι ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.
Η χειρότερη όψη της κρίσης
Πρόκειται για τη χειρότερη ίσως όψη της προσφυγικής κρίσης.
Σε ένα μεγάλο ρεπορτάζ της εφημερίδα Guardian, ο Μπράιν Ντόναλντ, διευθυντής προσωπικού της Europol, αναφέρει ότι μόνο στην Ιταλία, μετά την καταγραφή τους στις κατάστάσεις των προσφύγων έχουν χαθεί τα ίχνη 5.000 παιδιών, ενώ άλλα 1.000 έχουν χαθεί στη Σουηδία.
Ο Μπράιαν Ντόναλντ επισημαίνει ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος στοχεύουν τα παιδιά που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα μεταξύ των προσφύγων.
«Αναζητούμε περισσότερα απο 10.000 παιδιά», λέει. «Σίγουρα δεν έχουν πέσει όλα θύματα των εγκληματικών οργανώσεων, κάποια από αυτά ίσως κατόρθωσαν να φτάσουν στις οικογένειές τους. Ωστόσο δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν ή με ποιους ανθρώπους βρίσκονται».
Η είσοδος ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία και τις άλλες εμπόλεμες περιοχές στην Ευρώπη είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πιεστικά ζητήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
270.000 παιδιά πρόσφυγες
Σύμφωνα με την οργάνωση «Save the Children» (Σώστε τα παιδιά), εκτιμάται ότι το 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη περίπου 26.000 ασυνόδευτα παιδιά. Η Europol, όμως, εκτιμά ότι το 27% των προσφύγων είναι παιδιά.
«Ανεξάρτητα από το αν έχουν καταγραφεί ή όχι, στην Ευρώπη βρίσκονται 270.000 παιδιά πρόσφυγες» απο το συνολικά ένα εκατομμύριο που έχουν έρθει, αναφέρει με έμφαση ο Μπράιαν Ντόναλντ.
«Το ποσοστό των ασυνόδευτων παιδιών είναι εξαιρετικά μεγάλο», τονίζει και ο αριθμός των 10.000 δεν έιναι παρά μια συντηρητική εκτίμηση.
Στη Σουηδία, τον Οκτώβριο, έγινε γνωστό ότι περίπου 1.000 παιδιά που είχαν καταγραφή μετά την είσοδό τους στη χώρα στο λιμάνι του Τρέλεμποργκ, πλέον αγνοούνται.
Αντίστοιχα, στη Βρετανία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών προσφύγων που εξαφανίζονται μετά την καταγραφή τους έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο και η ανησυχία των αρχών είνα έκδηλη, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν πέσει θύματα εγκληματικών οργανώσεων.
«Η πιο ευάλωτη ομάδα»
Μιλώντας εκ μέρους του ΟΑΣΕ, η Μαριγιάνα Μπέρκετ τονίζειότι τα συνόδευτα παιδιά που στέλνονται στην Ευρώπη από τις οικογένειές τους για να σωθούν από τον πόλεμο είναι συντριπτικά η πιο ευάλωτη ομάδα προσφύγων.
Ο Μπράιαν Ντόναλντ μάλιστα ανέφερε ότι τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στη Γερμανία, η οποία είναι συχνός προορισμός των προσφύγων, έχουν γίνει πολλές συλλήψεια ατόμων τα οποία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν παιδιά πρόσφυγες.
«Υπάρχει μια τεράστια εγκληματική υποδομή, η οποία αναπτύχθηκε τους τελευταίους 18 μήνες με στόχο την εκμετάλλευση των προσφύγων», εξηγεί ο Ντόναλντ.
«Στη Γερμανία και την Ουγγαρία έχουν γεμίσει οι φυλακές με ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονται με αυτού του είδους τη δραστηριότητα».
Οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις ασχολούνται με την προώθηση παιδιών στο εμπόριο λευκής σαρκός και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που συλλαμβάνονται τώρα ως διακινητές προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη ήταν ήδη καταγεγραμμένοι στους φακέλους των αρχών ασφαλείας ως μέλη συνδικάτων που σχετίζονται με το εμπόριο λευκής σαρκός.
Ένα έγκλημα μπροστά στα μάτια μας
Η Europol προχωρά πλέον σε συσκέψεις με τις αρχές των χωρών που των Βαλκανίων, που βρίσκονται στον δρόμο των προσφύγων για τη δυτική Ευρώπη ώστε να συζητήθεί και να επιλυθεί το ζήτημα των παιδιών που χάνονται.
Ο Μπράιαν Ντόναλντ σημειώνει ότι οι χώρες αυτές εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το τι συμβαίνει με τα παιδιά αυτά. «Ζητούν βοήθεια στην καταγραφή και ταυτοποίηση των παιδιών που ταξιδεύουν χωρίς συνοδούς, και τα οποία στη συνέχεια πέφτουν στα χέρια των εγκληματιών».
Μάλιστα ζήτησε ακαι από τους απλούς πολίτες να είναι προσεκτικοί και να «επαγρυπνούν», διότι τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης συνήθως «κρύβονται μπροστά στα μάτια μας».
«Δεν τα κρύβουν στα δάση, αν και συμβαίνει και αυτό», αλλά «ζουν και κινούνται μέσα στην κοινωνία», τόνισε.
«Λάθος» ο αποκλεισμός της Ελλάδας
Ο Guardian, στο αναλυτικό ρεπορτάζ του για τα παιδιά πρόσφυγες θυμίζει πόσο αποτυχημένη έχει υπαρξει η ευρωπαική πολιτική στη διαχείριση του προσφυγικού, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να απειλείται η Ελλάδα με αποκλεισμό από τη ζώνη Σένγκεν.
Ωστόσο, σε άρθρο του στον Observer, o Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είπε ότι μια τέτοια εξέλιξ θα ήταν ένα «νέο ναδίρ» της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό.
Όπως τόνισε, «αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα σε ένα υπαίθριο “μαντρί” αναρίθμητων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο».
«Αυτό θα ήταν τόσο απάνθρωπο όσο και μια χυδαία παραβίαση των βασικών αρχών που διέπουν την Ευρώπη».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: