Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τα οφέλη και η άλλη πλευρά του... νομίσματος για τα bitcoins

Τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση των εικονικών νομισμάτων, όπως το bitcoin, καθώς και η επαναστατική τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτά απασχόλησαν ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.
Αν και η επανάσταση της εικονικής οικονομίας μπορεί να φέρει σημαντική διαφάνεια στις απανταχού συναλλαγές, οι κανόνες της ΕΕ για τα εικονικά νομίσματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, είπαν πολλοί ειδικοί κατά την ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης σε απόφασή αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμισμα σε φορολογική υπόθεση που εξέταζε. Η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού εικονικού νομίσματος, η χρήση του οποίου έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις παγκοσμίως.
Τι είναι τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα;
Τα εικονικά νομίσματα, όπως τα bitcoin, επιτρέπουν την άμεση μεταφορά χρημάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως είναι οι τράπεζες, το κράτος και οι αρχές.
Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιείται μια τεχνολογία κρυπτογράφησης, που ονομάζεται blockchain, η οποία δημιουργεί μια κοινή και δημοσίως επαληθεύσιμη βάση δεδομένων των συναλλαγών για την πρόληψη της απάτης. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ πωλητών και αγοραστών, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για διαδικασία επαλήθευσης από τρίτους.
Οφέλη και κίνδυνοι
Κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, πολλοί ειδικοί τόνισαν ότι οι συναλλαγές με τη χρήση εικονικών νομισμάτων είναι πιο οικονομική, πιο γρήγορη και πιο διαφανής.
Η κ. Primavera De Filippi, μόνιμη ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι, δήλωσε ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί επίσης «να θεωρηθεί ρυθμιστική τεχνολογία, που θα επιτρέπει στου νόμους να τηρούνται με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
Αυτή είναι όμως μόνο η μία πλευρά του... νομίσματος, καθώς τα εικονικά νομίσματα παρουσιάζουν και σειρά προκλήσεων.
«Δεν προστατεύουν πραγματικά τον καταναλωτή, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι σε ότι αφορά τη σταθερότητα της πλατφόρμας, τη μεταβλητότητα της τιμής αλλά και τις κλασικές διαδικτυακές επιθέσεις, όπως η κλοπή και η πειρατεία», σημείωσε από την πλευρά του ο Olivier Salles από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέχρι στιγμής άλλωστε τα bitcoins, έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο παράνομων εμπορευμάτων, κυρίως γιατί οι συναλλαγές μπορούν να διεξάγονται ανώνυμα. Σημειώνεται ότι η σύνοδος των G7 τον περασμένο Νοέμβριο άφησε αιχμές ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί «ψηφιακά» νομίσματα για μυστικές μεταφορές κεφαλαίων.
«Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο εύκολη η μεταφορά μετρητών είναι πολύ πιο ανώνυμος τρόπος μεταφοράς αξίας», είπε ο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Sean Ennis. «Η ακολουθία της διαδρομής των εικονικών νομισμάτων είναι δημόσια και επιτρέπει να γίνει τεράστια ανάλυση των μεταφορών», σημείωσε.
Το ίδιο επανέλαβε ο Jeremy Millar από την Magister Advisors, λέγοντας ότι «είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός παράνομων πράξεων στα bitcoins, παρά στα μετρητά». Πρόσθεσε επίσης ότι το Bitcoin δεν υπάρχει μόνο στην κοινότητα των χάκερ, αλλά χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες.
Υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως ήταν επιφυλακτικοί για την επέκταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα εικονικά νομίσματα. Άρα θα είναι μάλλον δύσκολο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εικονικά νομίσματα στο άμεσο μέλλον.
Το πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι ειδικοί εντοπίζουν έγκειται στο κατά πόσο σωστά μπορεί να παρακολουθείται αυτή η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία, για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται περισσότερο όχι σε μία «προληπτική ρύθμιση», αλλά περισσότερο σε μία «προληπτική παρακολούθηση» των εξελίξεων στο σύμπαν της εικονικής αυτής οικονομίας.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: