Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Με 154 'ναι' ψηφίστηκε η τροπολογία για τα κανάλια. Απών ο Καραμανλής

Αρραγές ναι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Υπερψήφισε και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
Με την κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανίζεται απολύτως συμπαγής υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας του Νίκου Παππά που ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. "Οχι" ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Παρών δήλωσαν 14 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Παρών και ο ανεξάρτητος πλέον Στάθης Παναγούλης.
Συνολικά απουσίαζαν 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά πιο ηχηρή ήταν η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος είχε αναλάβει πρωτοβουλίες κατά της διαπλοκής με την προώθηση της νομοθεσίας για τον βασικό μέτοχο η οποία όμως απεδείχθη ατελέσφορη κατόπιν αντιδράσεων της ΕΕ.
Η συζήτηση αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνησης, καθώς και ευκαιρία μίας παράλληλης κόντρας ΝΔ - ΑΝΕΛ.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι "πουλάει εκδούλευση στη διαπλοκή" και ότι θέλει τη χώρα "ευρωπαϊκή μπανανία". Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε ονομαστική ψηφοφορία, όπως και έγινε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ τη σχετική συζήτηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση στον κ.Τσίπρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και με αφορμή το ασφαλιστικό, που αύριο φέρνει στην Αθήνα τους αγρότες, τους οποίους επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει η Συγγρού.
Η συζήτηση έφτασε μάλιστα μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση και το Ναπολέοντα, στον οποιο αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης για να του απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικαλέστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, "βγαίνοντας εξ αριστερών" στην κυβέρνηση, ενώ έθεσε και το ζήτημα των εργαζόμενων στα κανάλια.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διαγωνισμός για τα κανάλια, προεξοφλώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει φρένο λόγω αντισυνταγματικότητας.
"Δε θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια κύριε Παππά. Πρώτα θα κλείσει η ΕΡΤ" υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Στην αρχή της συζήτησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Σταμάτης προκάλεσαν σχόλια όταν υποστήριξαν ότι "Τα κανάλια έριξαν το Σαμαρά".
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του οποίου εντάχθηκε η τροπολογία, έκανε λόγο για επαρκή τεκμηρίωση από πλευράς της κυβέρνησης για τον αριθμό των καναλιών.
Αντιπαράθεση, όλων εναντίων όλων προκάλεσε στη Βουλή η αναφορά του ΚΚΕ στη μεταξική δικτατορία και τη χούντα του Παπαδόπουλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η επίθεση του Θανάση Παφίλη στη ΧΑ για το Μεταξά προκάλεσε την παρέμβαση του Νίκου Δένδια από τη ΝΔ που υπερασπίστηκε το Μεταξά.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος παρενέβη για να υπεραμυνθεί της συμφωνίας εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση για εσωκομματική αδυναμία συνεννόησης.
Ακολουθούν ραδιόφωνα και περιφερειακά κανάλια
Η ρύθμιση αφορά τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που έχει και το 80% του διαφημιστικού τζίρου. Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση που θα αφορά τις οκτώ θεματικές άδειες ανά περιφέρεια, δηλαδή τα τοπικά και θεματικά κανάλια, για τα οποία δε θα υπάρχει υποχρέωση να εκπέμπουν σε HD, αλλά και ρύθμιση για το ραδιόφωνο, στην ίδια λογική με αυτή για την τηλεόραση.
Η ρύθμιση προσδιορίζει τον υπουργό Επικρατείας ως αρμόδιο για την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της τηλεοπτικής νομοθεσίας ενώ αντίθετα η αδειοδότηση των σταθμών «συνιστά έκφανση του άμεσου ελέγχου του κράτους». Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ δεν πρέπει να παρακωλύεται ούτε να αναστέλλεται η αρμοδιότητα του κράτους αλλά αντίθετα επιβάλλεται η διεξαγωγή του διαγωνισμού μέσω άλλου αρμόδιου οργάνου που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο υπουργός Επικρατείας.Η τροπολογία χαρακτηρίζει, μάλιστα, «επιτακτική» την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών 10ετούς διάρκειας.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αιτιολογεί την απόφαση χορήγησης αδειών σε 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας με βάση το ύψος της διαφημιστικής δαπάνης (180 έως 265 εκ. ευρώ) και το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών (32 έως 80 εκ. ευρώ). Επίσης, προσδιορίζει τον αριθμό και με βάση τεχνικά κριτήρια και ταυτόχρονα παραπέμπει στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό τοπίο παραθέτοντας στοιχεία για χώρες αντίστοιχες προς την Ελλάδα ως προς τον πληθυσμό και το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην Τσεχία και την Πορτογαλία έχουν χορηγηθεί 2 άδειες εθνικής εμβέλειας.
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.
Το διαγωνισμό στη συνέχεια θα διεξάγει η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει από το μηδέν, για όλους, με διαφάνεια, τόνισε σε συνέντευξη του στο News247 ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει ρύθμιση και για το ραδιόφωνο και αναλύοντας τα επιχείρηματα της κυβέρνησης για τη χορήγηση τεσσάρων μόνο αδειών, καθώς και για την τύχη των εργαζόμενων.

Φωτογραφία: Sooc.gr
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: