Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Οι έξι που «κυβερνάνε» την Ευρώπη των 28

Μακριά από τις κάμερες, μακριά από κάθε δημοσιότητα, οι υπουργοί εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών-μελών της Ε.Ε. θα έχουν απόψε στη Ρώμη, όπως γράφει το Politico, ραντεβού για ένα «διακριτικό» δείπνο προκειμένου να σχεδιάσουν την μελλοντική πορεία της Ευρώπης, με τη συγκρότηση και μιας άτυπης ομάδας χωρών του λεγόμενου «πυρήνα».
Αυτό το άτυπο δείπνο έχει και ονοματεπώνυμο: σύμφωνα με το δημοσίευμα το θέμα του είναι «Σκέψεις για την Ευρώπη», είναι «συμβολικό» και διοργανώνεται ένα χρόνο πριν την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. 
Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες; Οι υπ. εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στέινμαγιερ, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και την Ολλανδίας Μπέρτ Κέντερς.  
«Οι Ιταλοί θέλουν να γίνει μια μικρή προετοιμασία σε πολιτικό επίπεδο για την κατάσταση της 'Ενωσης πριν αρχίσουν οι εορτασμοί» είπε διπλωμάτης στο Politico. «Γιορτάζουμε ακόμα όλοι τις ίδιες αξίες και έχουμε τα ίδια συμφέροντα;» 
Με το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών να ενισχύεται σε όλη την Ε.Ε. , λόγω και των απαιτήσεων των Βρετανών για μεταρρυθμίσεις, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση μιας άλλης Ευρώπης, μιας Ευρώπης à la carte. Το «plan A», είπε ο ίδιος διπλωμάτης, είναι να προχωρήσει η Ευρώπη στο ίδιο μονοπάτι και όχι σε δυο διαφορετικά.
Τον Δεκέμβριο ωστόσο, τόσο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Βρετανός ομόλογος του είχαν ζητήσει «μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων» σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Telegraph.  Οπως έγραψαν «η Ιταλία και η Βρετανία έχουν δυο διαφορετικές ιδέες για την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει από το να συνεργάζονται για μια καλύτερη Ευρώπη η οποία μπορεί επίσης να είναι μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, αποφεύγοντας όμως έτσι τον κίνδυνο του Brexit»
Το επόμενο συμβούλιο Κορυφής είναι στις 28 Φεβρουαρίου όπου οι 27 θα εξετάσουν τα αιτήματα του Λονδίνου για «μεταρρυθμίσεις».
«Ευνοϊκό το χρονοδιάγραμμα» λέει η Ρώμη
Το χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό, σύμφωνα με τη Ρώμη. Το 2017 η Ευρώπη θα "γιορτάσει" τα 60 χρόνια της ύπαρξής της μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ενώ βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Αυτές οι προθεσμίες "πρέπει να προετοιμαστούν", εξ ου και η ανάγκη να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση: "Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιοι είναι οι σκοποί που θέλουμε να επιτύχουμε, και ποιος είναι έτοιμος να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο;" εξηγεί ο Γκόζι.
Ο ιταλός υφυπουργός δεν τρέφει ωστόσο πολλές ψευδαισθήσεις για την ικανότητα που έχει σήμερα η ΕΕ να μεταρρυθμιστεί. "Σήμερα οι πολιτικές συνθήκες για αλλαγή δεν υφίστανται, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία" που θα μπορούσε να τις ευνοήσει με σκοπό μια "επανεκκίνηση της Ευρώπης", επέμεινε.
Και, στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιηθούν με θετικό τρόπο προκειμένου να "οργανωθούν εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη, που πρέπει να βαθύνει, και μια ευρύτερη ενιαία αγορά, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί", προσθέτει.
Διότι, για τη Ρώμη, η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων δεν είναι καθόλου ταμπού. "Μια Ευρώπη πιο ολοκληρωμένη θα είναι μια Ευρώπη των διαφορών", σημειώνει στο σημείο αυτό ο Σάντρο Γκόζι. "Είναι απατηλό να σκεφτόμαστε ότι 28 χώρες πηγαίνουν όλες με την ίδια ταχύτητα και κάνουν όλες τα ίδια πράγματα την ίδια στιγμή", εξηγεί. Δεν πρόκειται για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε, "όμως δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε πως η μία ή η άλλη χώρα [θα] θέτει βέτο σε ένα σχέδιο εμβάθυνσης", προσθέτει ο ιταλός υφυπουργός.
Όμως, μπορούμε να πάμε προς μια μεγαλύτερη Ευρώπη, όταν η τελευταία μοιάζει να ψάχνει τη σωτηρία της στην αναδίπλωση στον εαυτό της; Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και να γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε το έδαφος στους λαϊκιστές και μόνο, εξηγεί ακόμη ο Γκόζι.
"Η Ευρώπη είναι ταυτόχρονα "ελλιπής και πολύ πολύπλοκη", αυτό πρέπει να πολεμήσουμε, προσθέτει. Εξ ου και η ιδέα της επιστροφής στην αρχή, ξεκινώντας από τις έξι ιδρυτικές χώρες, η υποστήριξη των οποίων θα είναι αναγκαία, ξεκινώντας από τη Γερμανία, με την οποία η Ρώμη διατηρεί θυελλώδεις σχέσεις εδώ και μερικούς μήνες.
Το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένει ότι θα συμβάλει επίσης στη δημόσια συζήτηση και η πρόεδρός του, η Λάουρα Μπολντρίνι, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας εθνικής διαβούλευσης μέσω διαδικτύου για την Ευρώπη, ώστε να μπορούν οι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για το θέμα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: