Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Βαθιά διχασμένοι οι Ελληνες

Διχοτομημένη σε ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές είναι πλέον η Ελλάδα έπειτα από εφτά χρόνια ύφεσης, ενώ το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν πλέον την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αυξηθεί στο 23% και αποτελείται από ανέργους, χαμηλόμισθους και κυρίως νέους ανθρώπους κάτω των 40 ετών.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την GPΟ για λογαριασμό της νεοϊδρυθείσης «δεξαμενής σκέψης» ΔιαΝΕΟσις, τμήμα της οποίας παρουσίασε ο ιδρυτής του think tank και τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της δημοσκόπησης, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικά στις 10 Φεβρουαρίου, μόνο το 28,1% των ερωτηθέντων πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει βγει κερδισμένη σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία 35 χρόνια.
Υπάρχει ακόμη ένα ανάλογο ποσοστό 25,1% που θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει χάσει ούτε έχει κερδίσει, ωστόσο το 46,2% εμφανίζεται να απαντά ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από την ευρωπαϊκή πορεία της.
Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει πως δύο στους δέκα Ελληνες (23%) επιθυμούν πλέον να βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι ομάδες που επιθυμούν περισσότερο την έξοδο είναι οι άνεργοι σε ποσοστό 35,4% και όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο από 500 ευρώ τον μήνα.
Επίσης από πλευράς ηλικιακής κατανομής, υπέρ της εξόδου από το ευρώ και την Ε.Ε. τάσσονται σε ποσοστό 35,5% όσοι είναι μεταξύ 25 έως 39 ευρώ και σε ποσοστό 30% όσοι είναι από 18 έως 24%.
Αρκετές από τις επιμέρους απαντήσεις επιτείνουν τη σύγχυση για το ποια είναι η στάση τους απέναντι σε βασικές έννοιες της οικονομίας και της πολιτικής.
Επιπροσθέτως αναδεικνύουν μια κοινωνία όχι μόνο διχασμένη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπερδεμένη, βαθιά συντηρητική, είτε ακραία φιλελεύθερη.
Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως οι τρεις έννοιες που αντιπροσωπεύουν για τους Ελληνες το «κακό» είναι οι λέξεις Ισλάμ σε ποσοστό 72,9%, ο κομμουνισμός σε ποσοστό 77,8% και ο καπιταλισμός σε ποσοστό 70,6%.
Αρνητικοί είναι σε ποσοστό 58,9% για τη «Δεξιά» αλλά και σε ποσοστό 50,8% για τον «ριζοσπαστισμό», την «Αριστερά» (51,5%) και το Χρηματιστήριο (58,7%).
Αντίθετα η πλειονότητα των ερωτηθέντων βαθμολογεί ως θετικές τις έννοιες του συνδικαλισμού (49,9% έναντι 45,7%), των αποκρατικοποιήσεων (56,3% έναντι 38,4%), της οικονομίας της αγοράς (60,1% έναντι 32,6%), του Σοσιαλισμού (60,6% έναντι 32,3%).
Οι έννοιες που έχουν τον πιο θετικό αντίκτυπο στα αυτιά των Ελλήνων είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η Συναίνεση με 88,6%, η Ανταγωνιστικότητα με 84,4% και το Ιντερνετ σε ποσοστό 81,5%.
Ερμηνεύοντας τα μηνύματα της δημοσκόπησης ο Δ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ελλάδα «εκτρέφει πλέον στους κόλπους της το σπέρμα ενός νέου διχασμού», σημειώνοντας ότι αυτή είναι η χειρότερη μέχρι στιγμής επίπτωση της κοινωνικής κρίσης.
Ο ίδιος απέδωσε τον εντεινόμενο αντιευρωπαϊσμό των Ελλήνων σε δύο βασικούς παράγοντες:
➦ στην άγονη αντιπαράθεση μνημονιακών - αντιμνημονιακών επί 6 χρόνια
➦ και στον άτεγκτο οικονομικό δογματισμό της λιτότητας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας.
Αυτά είναι που κατά τον τέως πρόεδρο του ΣΕΒ έχουν δημιουργήσει έναν συμπαγή αντιευρωπαϊσμό – πιο εκτεταμένο και βαθύτερο από την τυπική εκλογική του εκπροσώπηση.
Ευρωπαϊστές ή «ευρωρεαλιστές»;
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και ο φιλοευρωπαϊσμός των Ελλήνων εδράζεται πλέον στον φόβο και έχει προσλάβει έναν αμυντικό, σχεδόν παθητικό χαρακτήρα.
«Μένουμε Ευρώπη, γιατί φοβόμαστε ότι εκτός Ευρώπης θα είμαστε χειρότερα. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ό,τι κι αν σημαίνει σήμερα αυτό, έχει πάψει να εμπνέει τη μεγαλύτερη μερίδα κι αυτών ακόμα των Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν ευρωπαϊστές και οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι ευρωρεαλιστές», σημείωσε ενδεικτικά ο Δ. Δασκαλόπουλος.
Αναφερόμενος σε άλλα στοιχεία της έρευνας, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΔιαΝΕΟσις ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, κοινωνικής θέσης και μορφωτικού επιπέδου, εξακολουθεί να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και για τη χώρα του καθώς προκύπτει ότι, παρά την τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών, οι Ελληνες «εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι ο περιούσιος λαός, απευθείας απόγονος του αρχαίου λαμπρού παρελθόντος, και ότι ελέω της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προσφέρουμε στην Ευρώπη περισσότερα από ό,τι εκείνη οφείλει να μας παρέχει».
Ποια είναι η ΔιαΝΕΟσις
Η εταιρεία αποτελεί δημιούργημα του τέως προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «δεξαμενή σκέψης» με μελέτες και προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης.
Αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό που για τα επόμενα τρία χρόνια θα χρηματοδοτείται από την προσωπική περιουσία του επιχειρηματία.
Υποστηρίζει ότι είναι απόλυτα ανεξάρτητο think tank, «χωρίς καμία σύνδεση με πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικούς κλάδους και μοχλούς κοινωνικής πίεσης», δεν αναλαμβάνει ερευνητικό έργο επ’ αμοιβή και δεν εκπροσωπεί ομάδες συμφερόντων.
Στο εποπτικό συμβούλιο της ΔιαΝΕΟσις συμμετέχουν σαράντα προσωπικότητες της επιστήμης, της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών, του επιχειρηματικού κόσμου κ.ά.
Το ερευνητικό πρόγραμμα δράσης για το 2016 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έρευνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, την επίπτωση της κρίσης στην υγεία των πολιτών, τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το κοινωνικό κεφάλαιο και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς, το δημογραφικό πρόβλημα, την κατάσταση των κρίσιμων υποδομών της χώρας και τον αξιακό χάρτη των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: