Για την κλιμάκωση των «ξενοφοβικών, μέχρι και φασιστικών» απόψεων και αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο Γιαννιτσών, πριν τις δύο πυρκαγιές στα στρατόπεδα της πόλης, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, μιλώντας σήμερα στο "Κόκκινο 105,5 fm".
Όπως ανέφερε ο βουλευτής Πέλλας, μετά την ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου για τα νέα κέντρα φιλοξενίας κοντά στην Ειδομένη, τέσσερα στο Κιλκίς και ένα στα Γιαννιτσά (στο στρατόπεδο Φιλιππάκου), υπήρξε άμεσα πολύ μεγάλη αντίδραση του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου.
Αιτία ήταν εν μέρει το γεγονός ότι βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και μέρος του χρησιμοποιείται για υποδομές του Δήμου, όπως το Δημοτικό Ωδείο, αλλά και υπηρεσίες της ύδρευσης κ.ά.
Συγκλήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μάλιστα ήταν ανοιχτό στους πολίτες και σε αυτό καταγράφηκαν έντονες λεκτικές αντιδράσεις και διαξιφισμοί, από πολίτες που εξέφρασαν ξενοφοβικές, ακόμη και φασιστικές απόψεις, όπως είπε ο Γ. Σηφάκης. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και οι φωνές που υποστήριξαν την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και το ρεαλισμό.
Αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια συνάντησης του Δημάρχου και άλλων με τους συναρμόδιους υπουργούς Παν. Καμμένο και Γ. Μουζάλα, αλλά και η περιφρούρηση του στρατοπέδου από το Δήμο.
Παρά ταύτα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πέλλας κάποιοι «κατάφεραν» και έβαλαν φωτιά στο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να καούν τα εγκαταλελειμμένα μαγειρεία, τα οποία θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των δομών που σχεδιάζονται. Σαν να μην έφτανε αυτό, την Κυριακή το πρωί σημειώθηκε άλλη μία φωτιά σε στρατόπεδο, εντός της πόλης των Γιαννιτσών.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα γεγονότα αυτά είναι ντροπή για μία πόλη που εδώ και έναν αιώνα φιλοξενεί πρόσφυγες, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι το οποίο να μην έχει κάποιον δικό του στο εξωτερικό.
Ο λαός των Γιαννιτσών, όπως τόνισε, έχει δείξει τη δική του αλληλεγγύη και ανθρωπιά, με τα ρούχα και τα τρόφιμα προς την Ειδομένη και θα συνεχίσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις, όπως είπε, με την κυβέρνηση, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα με ειρηνικό τρόπο.

Πηγή: avgi.gr