Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Εντοπίστηκε το ένζυμο - κλειδί για τη διατήρηση του νεανικού δέρματος

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle εντόπισαν για πρώτη φορά τη δράση ενός μεταβολικού ενζύμου το οποίο θεωρείται «κλειδί» για την αντιγήρανση του δέρματος.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, αναφέρει ότι η δραστηριότητα του «μιτοχονδριακού συμπλέγματος ΙΙ» που δρα στα κύτταρα του δέρματος εξασθενεί στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου.
Η ανακάλυψη φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη δραστικών αντι-γηραντικών θεραπειών και καλλυντικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να αντισταθμίζουν τη μείωση του επιπέδου δράσης του ενζύμου, καθώς περνούν τα χρόνια. Εν ολίγοις, θα μπορούν να συγκρατήσουν ή, ακόμη και να «αναστρέψουν» τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.
Σε άτομα ηλικίας από 6 έως 72 ετών
Η δραστηριότητα του ενζύμου παρακολουθήθηκε σε 27 άτομα, ηλικίας 6 έως 72 ετών και διαπιστώθηκε ότι μειώνεται σημαντικά, καθώς ο άνθρωπος γερνάει. Ανέκαθεν υπήρχε η υποψία ότι τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέρειας μέσα στα κύτταρα, παίζουν ρόλο στη γήρανση, αλλά δεν ήταν σαφής ο ακριβής ρόλος τους.
Η έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής Δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς - Μάκιν θα επικεντρωθεί πλέον, στο πώς θα ενισχυθεί η δραστηριότητα του εν λόγω ενζύμου. «Έχουμε πλέον ένα στόχο, ένα βιοδείκτη, για την ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών και καλλυντικών κρεμών, που μπορεί να ‘φρενάρουν' την μείωση της βιοενέργειας του δέρματος, καθώς τα σώματά μας γερνάνε και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται», δήλωσε ο Μπιρτς - Μάκιν.
«Καθώς το σώμα μας γερνάει διαπιστώνουμε ότι οι «μπαταρίες» των κυττάρων μας αδειάζουν, γεγονός που συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή βιο-ενέργειας και αύξηση στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία αποτυπώνεται πιο άμεσα στο δέρμα μας, καθώς αυξάνονται οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και εμφανίζεται χαλάρωση.
Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά, ότι καθώς μεγαλώνουμε υπάρχει στο δέρμα μια μείωση στην δραστηριότητα ενός μεταβολικού ενζύμου το οποίο θεωρείται «κλειδί» και το οποίο εντοπίστηκε στις «μπαταρίες» των κυττάρων του δέρματος» δήλωσε ο Μπιρτς - Μάκιν.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: