Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Κοινή γραμμή για μείωση συντάξεων

Τις ελπίδες -και όχι το χρέος- «κουρεύουν» οι θεσμοί...
Πριν από την επιστροφή τους στην Αθήνα, επεξεργάζονται σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δεν περιλαμβάνει μείωση των υφιστάμενων επιτοκίων, παρά μόνο μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Η πρόταση που έχει καταθέσει από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική πλευρά στους δανειστές είναι τελείως διαφορετική, καθώς προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως π.χ. διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, διαγραφή του 50% των ομολόγων του EFSF, αλλά και πρόωρη αποπληρωμή (των περίπου 25 δισ. ευρώ) του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με αυτήν, αν το προτεινόμενο σχέδιο υιοθετούνταν, ακόμα και υπό συνθήκες όπου το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπερνούσε το 2,5%, η Ελλάδα θα περιόριζε το χρέος της στο 93% του ΑΕΠ το 2020 και στο 60% έως το 2030.
Αν όχι, το χρέος θα παραμένει άνω του 120% του ΑΕΠ ώς το 2023.
Οι συζητήσεις γι’ αυτό το ζήτημα θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα με το «πράσινο φως» της συμφωνίας για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ -που ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη, κατά το «τυράκι» των ξένων.
Στόχος είναι η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης να κλείσει μέσα στον Μάρτιο και να μη… συρθεί περαιτέρω, κάτι που αν συμβεί θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Εφόσον μέχρι τέλος Μαρτίου κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης (ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό), τον λόγο έχει αμέσως μετά η Βουλή που θα πρέπει να ψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο-γίγαντα που θα ενσωματώνει όλες αυτές τις αλλαγές.
Τη σκυτάλη θα πάρει το Eurogroup, το οποίο θα αποφανθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» για το χρέος.
Πολιτικές εξελίξεις
Παρότι δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Ελλάδα που αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της γραπτής δήλωσης του Πολ Τόμσεν έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι το ΔΝΤ ζητάει κάποια δισ. ευρώ επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, η αλήθεια κρύβεται κάπου αλλού.
Ο Τόμσεν δηλώνει ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες του στόχου του 3% πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί για την Αθήνα, τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά ανέρχονται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.
Η διαφορά είναι ότι το ΔΝΤ μέσω των δηλώσεων Τόμσεν ανοίγει κατ’ ουσίαν στην ελληνική κυβέρνηση ένα παράθυρο για πολιτικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ζητάει από την Ευρώπη να αποδεχθεί ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και να μην κρύβεται πίσω από εκτιμήσεις του τύπου «αν αυξηθεί η παραγωγικότητα της Ελλάδας, το χρέος στο μέλλον θα γίνει βιώσιμο».
Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι αν το μαχαίρι στις συντάξεις των Ελλήνων -που ζητάει το ΔΝΤ- θα αποδειχθεί ο καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στη χώρα το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν αναλυτές των αμερικανικών think tanks στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: