Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ανοίγουν έως αρχές Μαρτίου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

«Δεν μπορεί να φρίττουμε με ένα σύστημα που έχει 100% πληρότητα στα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας τον καλό καιρό, όταν έρχεται μια οξυμένη κατάσταση όπως το επιδημικό κύμα της γρίπης. Εδώ και πλέον δεκαπέντε χρόνια φωνάζουμε ότι οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν».
Τα λόγια του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν», Απόστολου Αρμαγανίδη, στην «Εφ.Συν.» περιγράφουν τη διαχρονικά προβληματική λειτουργία των ΜΕΘ στη χώρα μας.
Ο καθηγητής κάνει λόγο για «μαθηματικώς αναμενόμενο φρακάρισμα στις ΜΕΘ με τη συγκυρία της γρίπης από τη στιγμή που από ένα σύνολο 750 κρεβατιών, 200 παραμένουν σταθερά κλειστά εδώ και δεκαετίες».
Την ίδια ώρα, προσθέτει, ως χώρα χρειαζόμαστε τα διπλάσια κρεβάτια (1.500) για να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναλογίας πληθυσμού-κρεβατιών ΜΕΘ.
«Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, χωρίς κανένα νόημα. Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ως χώρα είναι να ανοίξουμε όλα τα κρεβάτια που έχουμε», επισημαίνει ο ίδιος.
Σήμερα, με τις επιπλοκές του πανδημικού στελέχους Η1Ν1 να σαρώνουν, η ουρά για τις ΜΕΘ είναι ατελείωτη.
«Στο Λεκανοπέδιο όπου υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, αφού ξεπερνάει τον μισό πληθυσμό της χώρας, την περασμένη εβδομάδα η αναμονή έφτασε τα 78 άτομα, ενώ καθημερινά είναι 45-50», εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ.
Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες είναι ραγδαία, ενώ αναμένεται κορύφωση της κατάστασης τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μόνο χθες καταγράφηκαν δεκαπέντε νέα κρούσματα σε ΜΕΘ και πέντε νέοι θάνατοι.
Επιπλέον, μία στις τρεις κλίνες Εντατικής έχει καταληφθεί από ασθενείς με επιπλοκές, 121 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με βαριά μορφή γρίπης και τα θύματα έχουν φτάσει τα 65.
Από την αρχή του χρόνου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 267 βαριά περιστατικά γρίπης, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη, που είναι ο χαμηλότερος ηλικιακός μέσος όρος των θυμάτων της γρίπης τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι τα συνολικά κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα φέτος είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι θάνατοι φέτος αντιστοιχούν στο 60% των περσινών για την ίδια περίοδο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγωνιά να απελευθερωθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό του 2016 για να προκηρύξει τον ικανό αριθμό θέσεων που θα ανοίξουν τα κρεβάτια ΜΕΘ. Διότι, η ανεπάρκεια σε προσωπικό είναι και σε αυτή την περίπτωση ο λόγος που παραμένουν ανενεργές οι κλίνες των μονάδων στο σύστημα υγείας.
Αντί για μόνιμες προσλήψεις διαχρονικά οι υπουργοί Υγείας προκήρυσσαν θέσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για ετήσιες συμβάσεις που είχαν αποτέλεσμα το ανοιγοκλείσιμο κρεβατιών και τη σταθερή απενεργοποίηση 150-200 κλινών.
Με τον ερχομό της κρίσης η μονιμοποίηση των εργαζομένων στις ΜΕΘ κατέστη ένα ακόμα πιο μακρινό όνειρο.
Το παράδειγμα του «Αττικόν» που άνοιξε της πύλες του στους ασθενείς το 2003 θυμίζει «τρενάκι του τρόμου».
«Οταν ξεκίνησε το νοσοκομείο είχε ανοιχτά 6 κρεβάτια ΜΕΘ και 21 κλειστά. Το 2009 με τον Η1Ν1 άνοιξαν 25 κρεβάτια και 2 παρέμεναν κλειστά. Σήμερα, έχουμε 16 κρεβάτια ανοιχτά και 11 κλειστά», αναφέρει ο Απ. Αρμαγανίδης.
«Οι συμβάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, το ανακυκλώνουν. Χρειάζεται να βρεθεί προοδευτικά μια πιο μόνιμη λύση», προσθέτει.
Δεν υπάρχουν κονδύλια
Η τελευταία φουρνιά συμβάσεων έληξε τον Οκτώβριο, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Η προκήρυξη ωστόσο θέσεων έστω και συμβασιούχων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνει, ήταν αδύνατη αφού ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του 2015 δεν προέβλεπε τέτοιο μεταξύ άλλων κονδυλίων.
«Το ζήτημα ήταν να προβλεφθούν τα χρήματα, κάτι που έγινε στον προϋπολογισμό του 2016, και να απελευθερωθούν για να προκηρυχθούν οι θέσεις», προσθέτει.
Χθες τελικά βγήκε η σχετική προκήρυξη 500 θέσεων -400 νοσηλευτών και 100 γιατρών- με διετείς συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, την οποία είχε ανακοινώσει ο Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του συνέντευξη από τη θέση του υπουργού Υγείας στην «Εφ.Συν.» (17/10/2015).
Με την προκήρυξη των θέσεων αυτών θα ανοίξουν, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, όλα τα κρεβάτια σε ΜΕΘ που υπάρχουν στο Δημόσιο για πρώτη φορά, επισημαίνει ο Ν. Παπαευσταθίου.
Συνολικά θα ανοίξουν τα 140 κρεβάτια που σήμερα παραμένουν κλειστά πανελλαδικά, 56 από τα οποία είναι στην Αττική, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα, όπως λέει, στην οξυμένη αυτή κατάσταση.
Θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις λέει ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ανέφερε ότι προς το παρόν, επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, επιλέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην «Εφ.Συν.» για το πρόβλημα των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη λήξη της διετούς θητείας των συμβασιούχων «θα έχουν μεσολαβήσει προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στις ΜΕΘ».
Προς το παρόν και δεδομένου ότι «το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο, με το που δόθηκε η δυνατότητα για λόγους ταχύτητας επιλέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ».
«Στα δύο χρόνια» -εξηγεί- «θα συμπεριλάβουμε σε επόμενες κατανομές θέσεων την προτεραιότητα της κάλυψης με μόνιμο προσωπικό των τμημάτων ΜΕΘ του συστήματος υγείας. Μέχρι τότε, κάναμε μια στοχευμένη ενίσχυση σε συνεργασία με τους εντατικολόγους ώστε να στηρίξουμε τα τμήματα και να ανοίξουμε τα κρεβάτια ΜΕΘ».
Στο μεταξύ, προσθέτει, «ομάδα εργασίας του υπουργείου σε συνεργασία με τους εντατικολόγους θα καθορίσει κριτήρια για την εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ με βάση της σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις και τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα, επιδιώκοντας να έχουμε μια καλύτερη διαχείριση της ζήτησης για κρεβάτια εντατικής θεραπείας».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: