Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μουζάλας: Έχουμε υποβάλλει στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο και υπέβαλε στην ΕΕ.
«Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη και σε χρήματα και σε προσωπικό», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να κινηθεί πιο γρήγορα.
Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 22.000 πρόσφυγες και υπολογίζεται βάσει των μελετών, ότι αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική των κλειστών συνόρων και οι ίδιες ροές το επόμενο διάστημα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 50.000 με 70.000.
Ερωτηθείς σχετικά διέψευσε όσα γράφονται για 120 στρατόπεδα - κέντρα υποδοχής. «Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι», δήλωσε.
«Πρόκειται για χώρους έκτακτης ανάγκης», σημείωσε και κάλεσε τον πληθυσμό να μην φοβάται ότι θα παραμείνουν εκεί μόνιμα οι πρόσφυγες. Σημειώσει παράλληλα πως θα δημιουργηθεί ένα σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα ενημερώνει τους πρόσφυγες πριν ξεκινήσουν από τις χώρες τους για την κατάσταση. «Η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα», είπε για παράδειγμα και σημείωσε πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε πως η Ελλάδα έχει προτείνει στην Ευρώπη αναλογική κατανομή εξηγώντας ότι «με βάση αυτούς που πέρασαν από την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι 30.000».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε πως «δεν έχει υπάρξει απόφαση για αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτική προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια. Δεν είναι τραγικό το να να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη καθώς αυτό μπορεί να λύσει τα χέρια σε προσλήψεις».
Για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ο Γιάννης Μουζάλας εκτίμησε πως σε περίπτωση που το σχέδιο εφαρμοστεί τότε οι ροές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 70%. «Δεν ανοίξαμε κανένα σύνορο. Εμείς δεν πνίγαμε ανθρώπους στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν θα ερχόντουσαν».
Επίσης διέψευσε ότι υπήρξε θέμα εξόδου από τη Σένγκεν. Αναφορικά με την Αυστρία είπε πως γενικά υπήρξε φιλική ως προς την Ελλάδα. «Αυτό δεν αναιρεί ότι ήταν εχθρική η κίνηση που έκανε στη χώρα μας κάτω από πανικό και με εκλογές εν όψει (σημ: Προεδρικές)».
Τέλος, διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησής του, σημειώνοντας πως την ώρα της φημολογούμενης αυτής παραίτησης του, ήταν σε σκάφος της ακτοφυλακής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: