Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Διεθνής Αμνηστία: Η επανεγκατάσταση μπορεί να αλλάξει τη ζωή των προσφύγων

«Κανείς δε θα έπρεπε να διακινδυνεύει την ζωή του πραγματοποιώντας μια επικίνδυνη διαδρομή προκειμένου να λάβει την προστασία που δικαιούται. Και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το σταματήσουν αυτό» υποστηρίζει με ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία, που προωθεί τη λύση της επανεγκατάστασης.
«Πέρυσι έφτασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μέσα σε υπερφορτωμένα φουσκωτά σκάφη. Γιατί τόσοι πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες-άσυλο να πληρώνουν χιλιάδες δολάρια σε διακινητές διακινδυνεύοντας μάλιστα τη ζωή τους; Είναι απλό: Επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Μετά το βίαιο κλείσιμο των συνόρων, λίγοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια άλλη χώρα νόμιμα και με ασφάλεια» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Υπογραμμίζει επίσης ότι «κανείς δε θα έπρεπε να διακινδυνεύει την ζωή του πραγματοποιώντας μια επικίνδυνη διαδρομή προκειμένου να λάβει την προστασία που δικαιούται. Και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το σταματήσουν αυτό. Πώς; Προσφέροντας στους ανθρώπους εναλλακτικές λύσεις».
Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση παραθέτει το παράδειγμα του Καναδά, που « άνοιξε τις πόρτες του σε 25.000 Σύριους πρόσφυγες από πέρυσι τον Νοέμβριο. Κάθε ένας από αυτούς έφτασε με τον μόνο προφανή τρόπο: με αεροπλάνο». 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την επανεγκατάσταση προσφύγων: 
Κάποια στοιχεία σχετικά με την επανεγκατάσταση
  • 33.400 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2016 (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).
  • 30 χώρες σε όλο τον κόσμο προσέφεραν θέσεις επανεγκατάστασης για το 2016.
  • 0 μηδενικές οι προσφερόμενες θέσεις επανεγκατάστασης από κράτη του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Τι είναι η επανεγκατάσταση; 
Η επανεγκατάσταση είναι ένας τρόπος προστασίας των πιο ευάλωτων προσφύγων, για παράδειγμα, άνθρωποι που έχουν βασανιστεί ή γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο κακοποίησης (μάθετε παρακάτω περισσότερα για το ποιοι/ες το δικαιούνται).
Ας το θέσουμε απλά, να πώς λειτουργεί: Είστε αναγκασμένοι να εγκαταλείψετε το σπίτι σας και να αποδράσετε σε μια άλλη χώρα. Εκεί μπορείτε να καταγραφείτε στο γραφείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και στις τοπικές αρχές. Εξακολουθείτε όμως να αντιμετωπίζετε απειλές, παρενοχλήσεις όπως σεξουαλική βία, ή προβλήματα πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη.
Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα προσδιορίσει αν είστε ιδιαίτερα ευάλωτος/η και χρειάζεστε άμεση προστασία σε άλλη χώρα. Αυτό ονομάζεται επανεγκατάσταση.
Εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις, θα περιμένετε με ανυπομονησία να σας προσφερθεί μία θέση. Και αν είστε πολύ τυχερός/ή, ίσως μια μέρα λάβετε ένα τηλεφώνημα που θα σας λέει ότι μπορείτε να μαζέψετε τις αποσκευές σας και να εγκατασταθείτε σε μια τρίτη χώρα.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΑΝ
  • έχουν επιζήσει από βασανιστήρια ή σοβαρή βία
  • έχουν ιατρικές ανάγκες, όπως κάποια σοβαρή ασθένεια ή χρόνια προβλήματα υγείας
  • είναι γυναίκες ή κορίτσια που κινδυνεύουν από κακοποίησης ή εκμετάλλευσης
  • είναι έφηβοι ή παιδιά χωρίς συνοδεία
  • αντιμετωπίζουν διώξεις λόγω του φύλου τους ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων
  • χρειάζονται νομική ή φυσική προστασία- για παράδειγμα, επειδή πρόκειται να απελαθούν σε μία χώρα όπου κινδυνεύουν να βασανισθούν ή να δολοφονηθούν.
  • μετακινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι τους στο κοντινό μέλλον.
Υπάρχουν άλλες ασφαλείς και νόμιμες οδοί διαθέσιμες? 
Ναι. Οι κυβερνήσεις μπορούν να ανοίξουν τις λεγόμενες ασφαλείς οδούς προστασίας σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, όπως της Συριακής προσφυγικής κρίσης.
Αυτές περιλαμβάνουν:
  • Ακαδημαϊκές υποτροφίες και φοιτητικές θεωρήσεις εισόδου που θα επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
  • Θεωρήσεις εισόδου εργασίας που θα προσφέρουν σε επαγγελματίες την ευκαιρία να βρουν εργασία στο εξωτερικό.
  • Οικογενειακή επανένωση – αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες μπορούν να επανενωθούν με τους συγγενείς τους  που ήδη ζουν στο εξωτερικό.
  • Ιδιωτική χορηγία στους πρόσφυγες με τη συμμετοχή χρηματοδότησης ιδιωτών ή οργανισμών προκειμένου να εγκατασταθούν στις κοινότητές τους.
Προσφέροντας αυτές τις ευκαιρίες σε περισσότερους πρόσφυγες εκείνοι/ες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε νέες χώρες φιλοξενίας, με έναν ασφαλή και οργανωμένο τρόπο. Και αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι θα διακινδυνεύσουν την ζωή τους και την ακεραιότητά τους για να φτάσουν σε λίγους πολυπληθείς προορισμούς, όπως τα Ελληνικά νησιά. 
Τι διαφορά μπορούν να κάνουν αυτές οι λύσεις; 
Οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τους πρόσφυγες.
Αυτό σημαίνει να μην είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τις οικονομίες μιας ζωής σε έναν διακινητή, μόνο για να θέσουν την οικογένειά τους σε τρομερό κίνδυνο.
Μπορεί να σημαίνει ότι θα γλιτώσουν από το να ξυλοκοπηθούν, ή να βιώσουν εκμετάλλευση ή σεξουαλική κακοποίηση, και πως θα αποφύγουν μακρινά, εξουθενωτικά ταξίδια με τα πόδια.
Μπορεί επίσης να προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να δραπετεύσουν από την εξοντωτική  φτώχεια που είναι διάχυτη σε χώρες φιλοξενίας– όπως ο Λίβανος, όπου ένας στους πέντε ανθρώπους αυτή τη στιγμή είναι Σύριος πρόσφυγας.
Πάνω απ’ όλα, λύσεις όπως η επανεγκατάσταση προσφέρουν ελπίδα στους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα. Υπόσχονται απλά, βασικά πράγματα που θέλει ο καθένας όπως αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα, ένα σπίτι, και εκπαίδευση για τα παιδιά μας.
Και το πιο σημαντικό, αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο για να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ανθρώπων των οποίων οι χώρες αδυνατούν ή  δε σκοπεύουν να το πράξουν. 
Τι ζητά η Διεθνής Αμνηστία; 
Όλα αυτά φαίνονται λογικά, δίκαια και εφικτά, σωστά;
Ναι. Όμως δυστυχώς, μόνο ένα μικρό κομμάτι των προσφύγων που πληρούν τις προϋποθέσεις για επανεγκατάσταση έχει λάβει στην πραγματικότητα αυτή την τόσο σημαντική (προσ)κλήση για μετακίνηση στο εξωτερικό.
Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ λίγες χώρες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του Καναδά ώστε να προσφέρουν αρκετές θέσεις και να κάνουν την πραγματική διαφορά. Για να σώσει κανείς ζωές και να σταματήσουν οι άνθρωποι να υποφέρουν, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να αυξήσουν μαζικά τις θέσεις για επανεγκατάσταση, όπως επίσης και τις ασφαλείς και νόμιμες οδούς.
Για παράδειγμα, ζητάμε από χώρες όλου του κόσμου να επανεγκαταστήσουν τουλάχιστον το 10% των πιο ευάλωτων Σύριων προσφύγων από χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία έως το τέλος του 2016. Αυτό ισοδυναμεί με 480.000 ανθρώπους. Έως τώρα όμως, μόνο 178.195 θέσεις έχουν προσφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μένουν  ακόμη πολλές για να  συμπληρωθεί ο αριθμός.
Παγκοσμίως, υπολογίζουμε ότι 1,38 εκατομμύρια πρόσφυγες από όλο τον κόσμο (συνολικά 19.5 εκατομμύρια και εξακολουθούν να πληθαίνουν) θα χρειαστούν επανεγκατάσταση μέχρι το τέλος του 2017. Πρέπει να προσφερθούν σύντομα πολύ περισσότερες θέσεις.
Μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε να συμβεί, μιλώντας δυνατά για τα δικαιώματα των προσφύγων και πιέζοντας τις κυβερνήσεις να ανοίξουν τώρα ασφαλέστερες και νόμιμες οδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: