Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Πρόσθετη διδακτική... κοροϊδία για τρεις βδομάδες

Ένα μήνα πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις 22 Μάρτη ανακοινώνει τελικά την έναρξη του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) και καλεί τους μαθητές της Γ' Λυκείου να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα, με βάση τους βαθμούς επίδοσής τους στο πρώτο τετράμηνο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν στην εκπαίδευση και που δεν συμπληρώνουν ωράριο και την ευθύνη για την οργάνωση και την υλοποίησή του θα έχουν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όμως, η έναρξη του προγράμματος τώρα πια καταλήγει να μοιάζει κοροϊδία.
Υπολογίζοντας ένα εύλογο διάστημα για να συγκεντρωθούν οι αιτήσεις και να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί, φαίνεται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλη και θα λειτουργήσει για τρεις βδομάδες περίπου μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα, ενώ με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα (9/5) λήγουν τα μαθήματα για τα Λύκεια (11/5) και ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις (16/5).
Ουσιαστικά, δηλαδή, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει για τρεις - τέσσερις βδομάδες το πολύ, χρονικό διάστημα πολύ μικρό για να καλυφθούν κενά και να προετοιμαστούν οι μαθητές για το σύνολο της ύλης που καλούνται να διαχειριστούν στις εξετάσεις.
Λόγια του αέρα για την Αντισταθμιστική Αγωγή
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στις 20 Νοεμβρίου 2015 με δελτίο τύπου το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι η «Αντισταθμιστική Εκπαίδευση ξαναγίνεται προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη των μαθητών-τριών για κάλυψη γνωστικών κενών και εμβάθυνση στη διδασκόμενη ύλη, ώστε να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα την υποχρεωτική εκπαίδευση, να υπάρξει μείωση της μαθητικής διαρροής και να βοηθηθούν στον αγώνα τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνονταν ότι «η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ θα προσφερθεί στους μαθητές-μαθήτριες και πάλι, μετά την περσινή διακοπή της» και υπόσχονταν ότι «παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παιδιά μεταναστών, παιδιά που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν την δυνατότητα να καταφύγουν σε εξωσχολική βοήθεια, μπορούν τώρα να βοηθηθούν με κριτήριο την ανάγκη τους για βελτίωση στα μαθήματα. Έτσι θα είναι πλήρως ενταγμένα στην διαδικασία μάθησης χωρίς τον φόβο της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και με δυνατότητες ενίσχυσης της προετοιμασίας τους για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ».
Τελικά τι απέμεινε από τις «υποσχετικές»;
Η μεν ενισχυτική διδασκαλία για τα Γυμνάσια ξεκίνησε ουσιαστικά, μετά από πολλές καθυστερήσεις, μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή 6 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους ενώ η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για τα Λύκεια ξεκινά ένα μήνα πριν την λήξη των μαθημάτων στα Λύκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: