Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σχέδιο για την επιμόρφωση των μικρών προσφυγόπουλων

Την καταγραφή των παιδιών προσφύγων, νηπιακής, σχολικής και μετασχολικής ηλικίας, αλλά και των εκπαιδευτικών που είναι μεταξύ των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών που βρίσκονται στη χώρα έχει αναλάβει η Επιτροπή για τη Στήριξη των Παιδιών των Προσφύγων (ΕΣΣΠ) μαζί με τις επιμέρους Επιστημονικές Επιτροπές υποβοήθησης του έργου της.
Οι Επιτροπές που συστάθηκαν την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας, η οποία έγινε δεκτή από το υπουργικό συμβούλιο, απαρτίζονται από ακαδημαϊκούς διαφόρων τομέων και ειδικοτήτων με σκοπό τον ακριβή προσδιορισμό των αναγκών υποστήριξης και εκπαίδευσης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.
Οι υπεύθυνοι των Επιτροπών, τις τελευταίες μέρες, καταγράφουν την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης των παιδιών, με στόχο τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους είτε μέσω της ένταξής τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είτε μέσω της παρακολούθησης ενός παράλληλου προγράμματος, εφόσον μείνουν για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα στη γλώσσα τους, αλλά και στα ελληνικά, σε συνδυασμό με ένα καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εικαστικά, θέατρο, μουσική, παντομίμα, αυτοσχεδιασμό κ.ά., το οποίο επιμελείται ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Πάνος Χαραλάμπους.
Το υπουργείο Παιδείας προβλέπει την τοποθέτηση ενός αποσπασμένου, μόνιμου εκπαιδευτικού σε κάθε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος της δομής και σε συνεργασία με την Επιτροπή θα επιβλέπει τις εκπαιδευτικές δράσεις και θα αναφέρεται στην αντίστοιχη περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Υπολογίζεται ότι για την κάθε μία από τις 48 συνολικά δομές θα χρειαστούν επιπλέον δύο εκπαιδευτικοί, των οποίων οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το προσφυγικό και των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, πληροφορούμαστε από το υπουργείο για την ύπαρξη ενός δικτύου εθελοντών εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα, το οποίο αριθμεί πάνω από 1.000 άτομα μέχρι στιγμής.
Το έργο της Επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσει σε δεκαπέντε μέρες, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Συντονιστής του έργου είναι είναι ο γ.γ. του ΥΠΠΕΘ, Γιάννης Παντής, με αναπληρωτή τον Νίκο Μπελαβίλα, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την υποβοήθηση του έργου της ΕΣΠΠ ορίστηκε η Λίνα Βεντούρα, καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής, ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Γ. Παντής θα επισκεφθούν το Σάββατο τα Διαβατά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να δουν από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: