Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά» μέτρα στην Ελλάδα

Με την επιμονή του ΔΝΤ στη νομοθέτηση «προληπτικών» μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ -προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση- να στέλνει την Ελλάδα σε ένα διαπραγματευτικό γύρο σε επίπεδο Eurogroup στις 9 Μαΐου, ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σήμερα νέα παρέμβαση διαμηνύοντας ότι «στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».
Ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, δηλώνοντας ότι «στο Ecofin του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».
«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: Tο να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τα σενάρια Grexit  που επανέφεραν στην επικαιρότητα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Σε ό,τι αφορά, το αίτημα για σύγκληση έκτατης Ευρωπαϊκής Συνόδου, είπε ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα». «Θα ιδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες»,τόνισε τέλος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας πως η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει αποκατασταθεί κι ότι «είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση».
Σημειώνεται ότι πριν από το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το οποίο έκλεισε η ημερομηνία του Eurogroup, είχε προηγηθεί ταξίδι - αστραπή στο Παρίσι του επικεφαλής του Eurogroup και συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ενώ κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση των εξελίξεων έπαιξε και η ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που απέρριψε ως «αντισυνταγματικές» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Κομισιόν και Γαλλία έχουν ταχθεί, ανοιχτά πια, υπέρ της ελληνικής γραμμής διαμηνύοντας ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει χωρίς τη νομοθέτηση των πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων των 3,6 δις ευρώ που αξιώνει το ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην ίδια κατεύθυνση συντάχθηκαν και η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: