Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Με όχημα το «όχι» του δημοψηφίσματος

Με το «όχι» του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού συνδέει τη γέννηση, την ύπαρξη και την προοπτική της η Λαϊκή Ενότητα, σύμφωνα με το σχέδιο των προγραμματικών της θέσεων που προσφάτως ενέκρινε το Πολιτικό της Συμβούλιο. Το ντοκουμέντο αυτό, αφού τεθεί σε εσωκομματικό και δημόσιο διάλογο, θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Παράταξης η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ώς τις 26 Ιουνίου.
«Η Λαϊκή Ενότητα είναι ένας νέος, μετωπικός πολιτικός φορέας, γεννημένος το καυτό καλοκαίρι του 2015, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη του “όχι” ... Ενα ανοιχτό πολιτικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις και αγωνιστές διαφορετικών καταβολών και ευαισθησιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω κείμενο.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο προγραμματικών θέσεων της ΛΑ.Ε., το οποίο αριθμεί εξήντα σελίδες, εκτός του προοιμίου και του επιλόγου, αποτελείται από πέντε κεφάλαια τα οποία σε τίτλους έχουν ως εξής: Διεθνείς Εξελίξεις, η Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία στη Δίνη των Μνημονίων, Ταυτότητα και Στρατηγική της ΛΑ.Ε., Για Ενα Μεταβατικό Πρόγραμμα Ρήξης και Μετασχηματισμού, Για Ενα Ριζοσπαστικό Μέτωπο Φιλολαϊκής Διεξόδου από την Κρίση.
Προσδιορίζοντας την ταυτότητα της Λαϊκής Ενότητας, ανάμεσα σε άλλα, στο κείμενο, με αρκετή δόση... μετριοφροσύνης αναφέρεται: «Η Λαϊκή Ενότητα φέρει μέσα της ιδεολογικά και αξιακά γονίδια από όλα τα μεγάλα κινήματα κοινωνικής και εθνικής χειραφέτησης. Στις αποσκευές μας κουβαλάμε τα πιο προωθητικά στοιχεία της Γαλλικής και της Ελληνικής Επανάστασης, της δημοκρατικής Ανοιξης των λαών, του 1848 και της Παρισινής Κομμούνας, του ρωσικού Οκτώβρη και των Γερμανών Σπαρτακιστών, της ΕΑΜικής Αντίστασης και της αντιφασιστικής νίκης, της κινέζικης επανάστασης, του Μάη του 1968, του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου».
Σε ό,τι αφορά τους στόχους της παράταξης σημειώνεται ότι η ΛΑ.Ε. επιδιώκει τη συγκρότηση ενός ευρύτερου ριζοσπαστικού μετώπου διεξόδου από την κρίση, στο οποίο η ίδια φιλοδοξεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα, «η Λαϊκή Ενότητα θέτει ως άμεσο στόχο μια μεγάλη εργατική και λαϊκή ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, της οικονομικής ολιγαρχίας και του πολιτικού συστήματος που τις υποστηρίζουν, σε ρήξη με το ευρωσύστημα, με την ανάδειξη των δυνάμεων της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού στα ηνία της ελληνικής κοινωνίας». Για την υλοποίηση αυτού του στόχου το σχέδιο προγραμματικών θέσεων προτάσσει την «ανάδειξη μιας κυβέρνησης της μαχόμενης Αριστεράς που θα στηρίζεται σε μια μεγάλη άνοδο της λαϊκής κινητοποίησης, οργάνωσης και συνειδητοποίησης», η οποία θα υλοποιήσει ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω μέτρα: κατάργηση της λιτότητας, στάση πληρωμών-διαγραφή του χρέους τώρα, εθνικοποίηση τραπεζών, «Σεισάχθεια» σε ιδιωτικά χρέη, έξοδος από την ευρωζώνη, μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, ανυπακοή, σύγκρουση και ρήξη με την Ε.Ε., ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, ανάκτηση του κοινωνικού πλούτου, παραγωγικός και οικολογικός μετασχηματισμός της χώρας. Ακόμη εκτιμάται ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα λαϊκή μεταπολίτευση και «“Συντακτική συνέλευση” για τη δημοκρατία του εργαζόμενου λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: