Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πρόγραμμα ΝΔ για δημόσιο: Αξιολόγηση παντού και στο βάθος «αναγκαίες παρεμβάσεις»(κοινώς απολύσεις)

Την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ αλλά και όλων των δομών του κράτους και των αρμοδιοτήτων τους προβλέπουν οι πρώτες 25 προτάσεις του προγράμματος της ΝΔ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή.
Συγκεκριμένα η 13η πρόταση προβλέπει:
  1. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται από το ΑΣΕΠ, καθώς έχει όλα τα εχέγγυα αντικειμενικότητας. Το ΑΣΕΠ πρέπει να αποκτήσει γι’ αυτό και δεύτερο πυλώνα. Παράλληλα, οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο θα επιλέγονται με βάση το περίγραμμα θέσης (job description) τη διαχρονική τους απόδοση, τη γραπτή εξέταση και τη δομημένη συνέντευξη υπό την αιγίδα του αναβαθμισμένου ΑΣΕΠ, με συμμετοχή και πιστοποιημένων στελεχών του ιδιωτικού τομέα.
Τελειώνουμε έτσι με την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και την έλλειψη κινήτρων. Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε τα ικανότερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα αποδοτικότητας, αξιολόγησης και διαφάνειας.
Παράλληλα σε άλλο σημείο του κειμένου τονίζεται ότι «όλες οι δομές του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και οι αρμοδιότητές τους θα αξιολογούνται ώστε να είναι σαφές ποια αποδίδει και ποια όχι και να γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις».
«Υπουργός των απολύσεων»
Είναι σαφές ότι στο κείμενο αποφεύγεται να προσδιοριστεί τι σημαίνουν «οι αναγκαίες παρεμβάσεις» αλλά και πού θα οδηγεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και από ιδιώτες. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απέκτησε το παρωνύμιο «υπουργός των απολύσεων», καθώς είχε προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, ανάμεσα τους και τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες, ενώ παράλληλα είχε θεσμοθετήσει σύστημα αξιολόγησης που έβαζε υποχρεωτικά στο 15% των δημοσίων υπαλλήλων κάτω από τη βάση!

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: