Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Με επιτυχία η εκδήλωση «Μνήμη μου σε λένε Πόντο»

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΑΙΘΟΥΣΑ
ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μαϊου, στις 7.30 το απόγευμα, στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, η εκδήλωση «Μνήμη μου σε λένε Πόντο», που έγινε στο πλαίσιο της μαύρης επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το «Αλεξάνδρειο» 2ο Δημοτικό Σχολείο και η ΔΗΚΕΠΑΠ, ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών και του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, το οποίο πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση με τους μαθητές του και τον καθηγητή κ. Αλέξη Στεφανίδη.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος και ο εκπαιδευτικός, Διευθυντής του «Αλεξάνδρειου 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών» κ. Νίκος Αγγελίδης.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του ιστορικού-συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, με θέμα: «Η εξόντωση των χριστιανικών και λοιπών εθνικών μειονοτήτων στα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη διάρκεια των ετών 1912-1913», η οποία κινήθηκε στα δραματικά γεγονότα της εξόντωσης των χριστιανικών, αλλά και όλων των λοιπών εθνικών μειονοτήτων.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τα τραγούδια περί των ιστορικών γεγονότων της Γενοκτονίας όπως «Την πατρίδα μ’ έχασα», «Πάρθεν η Ρωμανία», «Αητέντ’ς επεριπέτανεν», ενώ αναγνώστηκε το ποίημα «ο θρήνος της Τραπεζούντας». Η Δ’ Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «τα μεσέλια της καλομάνας», ενώ εντυπωσίασε η ομάδα χορού του Συλλόγου Ποντίων Δυτικού.
Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Επιτροπάκης και Ανδρέας  Καραφυλιάς, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. κ. Κώστας Μπαλτζίδης, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών κα Θεανώ Ζουρνατζίδου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Να σημειωθεί τέλος ότι στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών φιλοξενείται σημαντική φωτογραφική έκθεση του Απόστολου Ασλανίδη, με θέμα την Γενοκτονία και τον Πόντο.





Δεν υπάρχουν σχόλια: