Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Σε αναζήτηση νέας διοίκησης ο «ακέφαλος» Π.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Πέλλας

Η συνήθης ποδοσφαιρική καλοκαιρινή ιστορία επαναλαμβάνεται για ακόμη φορά στην Πέλλα, με τον σύλλογο να βρίσκεται όπως σχεδόν κάθε φορά στο τέλος της σεζόν, ακέφαλος διοικητικά. Κι αν τις προηγούμενες χρονιές αυτή η ιστορία επαναλαμβανόταν ως φάρσα έχοντας πρόσκαιρο αλλά αίσιο τέλος, φέτος μάλλον θα τείνει να επαναληφθεί ως τραγωδία, αν δεν πάρουμε μια πιο μακρόπνοη απόφαση όλοι μαζί για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου... Η απερχόμενη διοίκηση τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να παραβρεθούν σε ημέρα, ώρα και τόπο που θα ορίσει.
Όπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε μέλος της απερχόμενης διοίκησης, στην παρούσα φάση η πιθανότητα άμεσης εξεύρεσης διοικητικής λύσης φαντάζει πολύ δύσκολη, σε σημείο να την χαρακτηρίσει ο ίδιος "ώρα μηδέν" για τον σύλλογο. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και κάπως έτσι θα εξελίσσονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ακόμη κι αν βρεθεί μια ευκαιριακή διοίκηση να αναλάβει και φέτος τα ηνία, αν δεν δούμε το θέμα συλλογικά όπως ακριβώς αρμόζει σ' έναν ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αλλά και κάθε σύλλογο. Οι μεγαλοπαράγοντες δυστυχώς δεν υφίστανται, αλλά και να υφίσταντο θα ήταν αρκετά δύσκολο να επωμισθεί κάποιος μόνος ένα υπερβολικό προσωπικό και οικονομικό κόστος στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες.
Παλιοί παράγοντες με μικρή ή μεγάλη θητεία και προσφορά, παλιοί ποδοσφαιριστές που τίμησαν τη φανέλα, γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν μια ακόμη επιλογή για αθλητισμό και υγιεινό-ισορροπημένο τρόπο ζωής, φίλαθλοι και φίλοι του συλλόγου που αγάπησαν και στήριξαν επί σειρά ετών αυτή την προσπάθεια, χορηγοί-επαγγελματίες που στάθηκαν και στέκονται αρωγοί για πολλά χρόνια και τέλος ακόμα και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας στο δήμο που έχουν μέχρι σήμερα μηδανινή προσωπική προσφορά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι μαζί μπορούν να τα καταφέρουν και να κρατήσουν ζωντανό τον σύλλογο αρκεί να υπάρχει θέληση, ενέργεια και σχέδιο.
Μια σκέψη-πρόταση που την έχω καταθέσει προ 2ετίας σε γενική συνέλευση βρίσκοντας τότε από μικρή εώς ελάχιστη απήχηση, αλλά πιστεύω ότι παραμένει και θα είναι επίκαιρη εσαεί όταν γίνεται αναφορά στη δημιουργία ή τη βιωσιμότητα τοπικού ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού, πολιτιστικού ή οποιουδήποτε συλλόγου, είναι μια πολυμελή διοικητική ομάδα τουλάχιστον 40-50(καλοδεχούμενα και πολύ περισσότερα!) μονίμων και σταθερών μελών σε βάθος και πλάνο 3ετίας(τουλάχιστον), οι οποίοι θα αποτελούν ουσιαστικά τον πυρήνα της βιωσιμότητας του συλλόγου, συνδράμοντας πρωτίστως οικονομικά ανάλογα με τις δυνατότητες τους σε ετήσια βάση, αλλά και προσφέροντας παράλληλα και όποια υπηρεσία μπορούν να διαχειριστούν και να διεκπεραιώσουν, βοηθώντας τη εύρυθμη οργάνωση και λειτουργία του συλλόγου. Ως ελάχιστη πάγια ετήσια οικονομική συνδρομή θεωρώ τα ±100€(το οποίο θα διαιρείται σε μηνιαίες δόσεις) μια βάση συζήτησης εάν τα εγγεγραμμένα μέλη είναι αρκετά, με το ποσό να αυξάνεται ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός, ποτέ όμως σε παράλογα και απαγορευτικά όρια προηγούμενων ετών και διοικήσεων. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θα ορίζεται από την ολομέλεια μια 9μελή-10μελή διοικούσα επιτροπή, η οποία θα αναλαμβάνει την οικονομική και διοικητική διαχείριση του συλλόγου, έχοντας την απόλυτη δικαιοδοσία και εξουσοδότηση απ' όλα τα εγγεγραμμένα μέλη. Για όλα τα μέλη θα υπάρχει η ίδια βαρύτητα γνώμης και ψήφου στις αποφάσεις και δράσεις του συλλόγου, είτε πρόκειται για μέλος οικονομικής συνδρομής 100€, είτε 500€, είτε 1000€ αν υπάρξει τέτοια περίπτωση και θα έχουν κι ανάλογες τις ευθύνες και τις λοιπές υποχρεώσεις πλην των πάγιων οικονομικών. Καλό θα είναι τα μέλη αυτής της επιτροπής κάθε χρόνο να εναλλάσσονται και αντικαθίστανται ανάλογα με την διάθεση και την διαθεσιμότητα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κορεσμός και κόπωση. Η διοικούσα επιτροπή που θα επιλέγεται να διοικεί κάθε χρόνο το σύλλογο, δεν θα έχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, πέραν την προδηλωμένης οικονομικής δυνατότητας και συνδρομής του κάθε μέλους.
Θεωρώ ότι αυτός ο ελάχιστος αριθμός των 40-50 μελών που απαιτείται για να ξεκινήσει και να λειτουργήσει το σχήμα, είναι καθόλα προσιτός και εφικτός, αν αναλογιστούμε ότι μόνο την τελευταία 5ετία-6ετία πέρασαν περισσότερα άτομα από τον σύλλογο ως μέλη παλιών διοικήσεων. Αν προστεθούν και κάποιοι απ' όσους ανέφερα παραπάνω και ο αριθμός μεγαλώνει και η οικονομική συνδρομή μειώνεται ανάλογα, αλλά το κυριότερο ο σύλλογος βάζει γερές βάσεις βιωσιμότητας για το παρόν και το μέλλον. 
Αυτή η πρόταση, ας αποτελέσει μια βάση κουβέντας στην επερχόμενη Γ.Σ. ή ακόμη και να εμπλουτισθεί, να ρετουσαρισθεί απ' όποιον το κρίνει απαραίτητο, αλλά γόνιμο θα είναι επίσης να ακουστούν και άλλες νέες και διαφορετικές βιώσιμες προτάσεις αν υπάρχουν. Μπορούμε να λύσουμε μια και καλή το διοικητικό και κατ' επέκτασην υπαρξιακό θέμα του ποδοσφαιρικού συλλόγου, πριν γίνει ένα αιώνιο δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: