Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

«Κάναμε συμβιβασμούς, αναγνωρίστηκε η μη βιωσιμότητα του χρέους»

Διευκρινίσεις για το πρόσφατο Eurogroup και ειδικότερα για τις αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκης και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.
Αρχικά, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι, βασική επιδίωξη ήταν να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αναφερόμενος στο πρόσφατο Eurogroup, είπε πως οι στόχοι της Αθήνας ήταν οι παρακάτω τρεις:
  • εξασφάλιση εκταμίευσης της δόσης
  • είσοδος της Ελλάδας στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ
  • συμφωνία για το χρέος 
Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «ελπίζουμε να έρθει πολύ γρήγορα» η είσοδος της Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ενώ δήλωσε πως δεν αμφισβητείται ούτε ότι η αξιολόγηση τελείωσε ούτε ότι θα γίνει η εκταμίευση της δόσης. 
Αναφερόμενος στο χρέος, τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από Eurogroup και Θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το πλαίσιο που υπάρχει τώρα, ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα, είπε, για να συμπληρώσει ότι πλέον υπάρχει ορισμός το τι σημαίνει «εάν χρειαστεί» και επομένως «ο ορισμός του τι χρειάζεται να γίνει είναι μέσα στο κείμενο» του Eurogroup.
Αναφερόμενος στα τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο), ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι βραχυπρόθεσμα ο ESM Θα κάνει επεμβάσεις για να αλλάξει το προφίλ του χρέους. Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει μία δέσμη μέτρων, όπως είναι η εξαγορά κομματιών του χρέους, καθώς και αλλαγές σε περιόδους χάριτος και σε επιμήκυνση του χρέους. «Όλα αυτά, με στόχο η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος», τόνισε. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα κάνει και μακροπρόθεσμα το χρέος βιώσιμο. Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι σχετικές αποφάσεις «δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού», αλλά θα γίνεται αυτόματα ό,τι χρειάζεται να γίνει. 
Εν κατακλείδι, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα «πολύ σημαντικό βήμα μπροστά», αν και πρόκειται για μία απόφαση που είχε και συμβιβασμούς
Ωστόσο -είπε ο υπουργός- δίνει έναν «βασικό διάδρομο» για να μπορεί κάποιος να επενδύσει μακροπρόθεσμα... ώστε τελικά, να τελειώσει ο φαύλος κύκλος από μέτρα, ύφεση, άλλα μέτρα κτλ.  
«Κατανοώ τους φτωχούς πολίτες», υποστήριξε ο υπουργός, καταλήγοντας ότι η επιτυχία θα φανεί σε βάθος χρόνου. 
Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης, σημείωσε ότι με τη συμφωνία κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος για την ανάκαμψη της οικονομίας... «Πιάνουμε δημοσιονομικούς στόχους του 2016, '17 και 18, και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα».
Πρόσθεσε ότι μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκπληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και απομακρύνεται η αβεβαιότητα για ρίσκο υψηλού επιτοκίου την επόμενη δεκαετία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αυτήν την ώρα γίνονται τηλεδιασκέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, το ΕΚΑΣ και το ασφαλιστικό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: