Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Οι πρόσφυγες δεν είναι τόσο ανεπιθύμητοι όσο δείχνουν τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά ρεύματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά αντίθετα οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να προβούν σε κινήσεις άνευ προηγουμένου, με σκοπό να κάνουν τους πρόσφυγες να αισθανθούν καλοδεχούμενοι, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ευπρόσδεκτοι είναι οι πρόσφυγες για για την συντριπτική πλειονότητα (80%) των ερωτηθέντων, ενώ πολλοί θα ήταν διατεθειμένοι να τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους, όπως προκύπτει από στοιχεία του πρώτου Refugee Welcome Index του διεθνούς ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Globescan, στο οποίο συμμετείχαν 27.000 άνθρωποι από 27 χώρες.
Η κλίμακα αυτή κατατάσσει τις συμμετέχουσες χώρες βάσει της εκπεφρασμένης προθυμίας των πολιτών τους να δεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στις χώρες, στις πόλεις, στις γειτονιές τους, και στα ίδια τους τα σπίτια.
Χάσμα μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών
«Η απάντηση των κυβερνήσεων στην προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι όμηρος των πρωτοσέλιδων. Οι κυβερνήσεις πολύ συχνά χρησιμοποιούν ξενοφοβική ρητορική κατά των προσφύγων προκειμένου να ανεβάσουν τη δημοτικότητά τους», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty, στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Και συμπληρώνει: Από την έρευνα προκύπτει ότι δεν αφουγκράζονται τη σιωπηρή πλειοψηφία των φιλόξενων πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η προσφυγική κρίση τους αφορά προσωπικά».
Κίνα, Γερμανία και Αγγλία στην κορυφή 
Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες στην Κίνα (46%) απάντησαν ότι θα φιλοξενούσαν πρόσφυγες στα ίδια τους τα σπίτια.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στη Γερμανία (57%) απάντησαν ότι θα δέχονταν πρόσφυγες στη γειτονιά τους, ενώ επιπλέον ο 1 στους 10 θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στο σπίτι του. Οι Γερμανοί σχεδόν στο σύνολό τους (96%) απάντησαν ότι θα δέχονταν πρόσφυγες στη χώρα τους, με μόνο 3% να απαντά ότι θα τους αρνούνταν την είσοδο στη χώρα
Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στη δεύτερη θέση με βάση την προθυμία τους να υποδεχθούν πρόσφυγες στα σπίτια τους (29%). Επιπλέον, σε ποσοστό 47% θα δέχονταν πρόσφυγες στη γειτονιά τους. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου (87%) θα επέτρεπε την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα. 
H αποδοχή των προσφύγων από τους κατοίκους αρκετών χωρών, οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, δεν φαίνεται να έχει μειωθεί: στις πρώτες 10 θέσεις του Δείκτη βρίσκονται, εκτός από τη Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιορδανία.  Στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Σέτι επισημαίνει: 
Δεν περιμέναμε τόσο υψηλά επίπεδα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, τα αποτελέσματα της έρευνας όμως αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη συμπόνια που εκδηλώνει ο κόσμος απέναντι στους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο. Ο κόσμος επιθυμεί να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο, όχι να τους γυρίσει την πλάτη.
Οι πολιτικοί οφείλουν να επιδείξουν το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης. Οι πολίτες φαίνεται να είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στις αρχές που καθιερώνονται στο διεθνές δίκαιο απ' όσο οι περισσότερες κυβερνήσεις, οι οποίες ολοένα και περισσότερο αθετούν ή αγνοούν δεσμεύσεις που ισχύουν εδώ και 65 χρόνια.
Έκκληση για καταμερισμό της ευθύνης
Ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια προσφυγική κρίση, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις για επανεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων, έως τα τέλη του 2017.
Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ εκείνον των 100.000 προσφύγων, που οι κυβερνήσεις δέχονται αυτή τη στιγμή σε ετήσια βάση, είναι όμως πολύ μικρότερος από το 1/10 του συνολικού αριθμού των προσφύγων, ο οποίος ανέρχεται στα 19,5 εκατομμύρια παγκοσμίως σήμερα.
Την ίδια ώρα, τα περισσότερα κράτη-μέλη εξακολουθούν να γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης προσφύγων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε., με την Ελλάδα να πληρώνει σχεδόν μόνη της τα σπασμένα από την προκλητική αυτή στάση των εταίρων της. 
Ενόψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (23-24 Μαΐου) στην Κωνσταντινούπολη, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να δεσμευθούν για τη δημιουργία ενός νέου, μόνιμου συστήματος κατανομής και ανάληψης κοινής ευθύνης αναφορικά με τη φιλοξενία και τη στήριξη των προσφύγων.
Αυτό το «Παγκόσμιο Σύμφωνο κατανομής των ευθυνών» έχει ήδη προταθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στις 9 Μαΐου και θα υιοθετηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου στην υψηλού επιπέδου διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Σεπτεμβρίου. 
Οι κυβερνήσεις στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο οφείλουν, επίσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, να ασχοληθούν με το έλλειμμα ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ανθρωπιστική χρηματοδότηση - ζήτημα το οποίο επισημάνθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις αρχές του 2016 - διαθέτοντας μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για τη στήριξη τόσο των ίδιων των προσφύγων όσο και των χωρών που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να εμποδίσουν την είσοδο των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη δίωξη, συνιστούν προσβολή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι ίδιοι οι πολίτες τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους εκ του διεθνούς δικαίου.
Οι πρόσφυγες θα πρέπει να υποστηρίζονται, να προστατεύονται και να καλωσορίζονται στις κοινωνίες, όχι να κρατούνται σε απόσταση ασφαλείας μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς και κέντρα κράτησης.
Τέλος, ο κ. Σέτι υπογραμμίζει ότι: «Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να υποθάλπουν την αδιαλλαξία και τον διαχωρισμό και να αρχίσουν να αφουγκράζονται την ανάγκη των πολιτών τους για βοήθεια προς τους συνανθρώπους τους. Πρέπει να αντιμετωπίσουν την επαίσχυντη ανισορροπία που παρατηρείται ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι κάτοικοι των οποίων υποδέχονται τους πρόσφυγες σε ποσοστό 86%, και τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες αθετούν τις υποχρεώσεις τους».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: