Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών: Ο ΟΠΑΠ αντιδρά αν και γλυτώνει τα περισσότερα χρήματα

Τι περιλαμβάνει η απόφαση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών. Εξασφαλίζονται έσοδα για το κράτος και μένει ανοιχτή η πόρτα για νέες επενδύσεις.
Στην κλιμακωτή φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών κατέληξε η κυβέρνηση. Αφού πέρασε πρώτα από το τέλος των 5 λεπτών στις στήλες του παιχνιδιού της ΟΠΑΠ Α.Ε. (με την ιδιωτική εταιρεία να αντιτίθεται σφόδρα) και στην συνέχεια στην αύξηση φόρου στο 35% επί του μικτού κέρδους όλων των εταιρειών στοιχηματισμού και τυχερών παιγνίων, τελικά επιλέχθηκε η λύση της κλιμακωτής φορολόγησης.
Η λογική της κλιμακωτής φορολόγησης έγκειται στην αρχή της αναλογικότητας με τις μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο καθώς και την ΟΠΑΠ Α.Ε. να αναλαμβάνουν αναλογικά και μεγαλύτερο βάρος.
Με αυτόν τον τρόπο αφενός εξασφαλίζονται έσοδα για το κράτος, αφετέρου φαινόμενα ολιγοπωλίου, που θα αποθάρρυναν επενδύσεις από το εξωτερικό, ακόμα και αν η αγορά ρυθμιστεί πλήρως.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ΟΠΑΠ Α. Ε. αντιδρά στο συγκεκριμένο μέτρο παρά το γεγονός ότι ωφελείται κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ (περισσότερα απ' ότι όλοι οι υπόλοιποι μαζί) από τη ρύθμιση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο ΟΠΑΠ αντιδρά καθώς με τον συντελεστή στο 35% θα αποκλείονταν νέες επενδύσεις στο χώρο, κάτι που θα ενίσχυε τη θέση της εταιρείας, εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.
Πώς θα γίνει η φορολόγηση
Σύμφωνα με το άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου: Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι και 35. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.
Με βάση την εν λόγω απόφαση που τροποποίησε τελικά το αρχικό σχέδιο για ενιαία φορολόγηση 35% θα φορολογούνται κλιμακωτά:

*με 30% τα μικτά κέρδη επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ

*με 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ

*και με 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω

Όσο μεγαλύτερη είναι δηλαδή η κερδοφορία του παρόχου, τόσο βαρύτερη θα είναι και η φορολογία με τις νέες διατάξεις καθώς παύουν να ισχύουν ενιαίοι συντελεστές.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: