Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκτίναξη του ελληνικού χρέους προβλέπει το ΔΝΤ

Επιβεβαιώνονται εμμέσως οι πληροφορίες της Wall Street Journal σχετικά με τις εκτιμήσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το νεότερο στοιχείο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου- είναι πως «εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση».
Εκτίναξη του ελληνικού χρέους σχεδόν στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 -εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του- προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό δημόσιο χρέος. 
Μέρος της έκθεσης είδε το φως της δημοσιότητας, από το πρακτορείο Bloomberg
Προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, το ΔΝΤ προτείνει μία «γενναία» ελάφρυνση, η οποία θα περιλαμβάνει:
  • Τα επιτόκια των δανείων του ESM στην Ελλάδα να έχουν πλαφόν το 1.5%
  • Να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα μέχρι το 2080
  • Να αναβληθούν οι καταβολές στα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα, μέχρι το 2040
Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι ενδεχομένως, οι ελληνικές τράπεζες χρήζουν πρόσθετης κεφαλαιακής στήριξης, ύψους έως 20 δισ. ευρώ, λόγω του υψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.
Το σενάριο του ΔΝΤ, προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: