Σάββατο 21 Μαΐου 2016

«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»

Πεπεισμένος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη χωρίς κανένα πρόβλημα εμφανίζεται ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Σημειώνει αναφορικά με το χρέος ότι η λύση «πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις», ενώ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος» για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.
Προσθέτει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «πρέπει να θεωρείται δεδομένη» και καταλογίζει στην αντιπολίτευση «ανακρίβειες, ανυπόστατες εικασίες και καταστροφολογία».
• Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Γιούρογκρουπ της 24 Μαΐου;
Κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι, είναι μάλλον σίγουρο ότι στο Γιούρογκρουπ της 24ης θα ανακοινωθεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση εφάρμοσε κατά γράμμα τη συμφωνία του περσινού Αυγούστου, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος των επιλογών της. Το ζητούμενο πλέον είναι να τηρήσουν και οι εταίροι τις δικές τους δεσμεύσεις και να έχουμε μια ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος.
• Φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε ποιο σημείο βρίσκονται;
Τόσο ο ESM όσο και το ΔΝΤ έχουν προτείνει μια σειρά εργαλείων που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια από αυτά τα εργαλεία είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και με ποιες προϋποθέσεις. Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού υπάρχουν πολλά ζητήματα κατανομής του κόστους και του κινδύνου.
Ομως το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι περισσότερο επιτακτικά από ποτέ και όλοι αντιλαμβάνονται πως η λύση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις. Μόνο έτσι θα είναι πειστική και θα επιτρέψει στη χώρα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές χωρίς μνημονιακούς όρους.
• Διατυπώνονται πάντως ανησυχίες για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Επαρκούν μέχρι την εκταμίευση που θα ακολουθήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης;
Η Ελλάδα θα έχει πληρώσει τόκους και χρεολύσια σχεδόν 5 δισ. στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 χωρίς να λάβει ούτε ένα ευρώ εξωτερικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν ανακυκλώνουμε το χρέος μας αλλά καλύπτουμε ακόμα και το κεφάλαιο από πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
Οσον αφορά την άμεση κρισιμότητα, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Εχουμε πολλά εργαλεία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί ώστε να εξασφαλίσουμε πως το ελληνικό κράτος θα ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεών του.
Θέλω ωστόσο να σημειώσω την έκπληξή μου για τους φορείς που αποφεύγουν να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ παρότι δίνει με διαφορά την υψηλότερη απόδοση και παρέχει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη ασφάλεια από οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα. Ομως μου κάνει εντύπωση και η κριτική από τη Ν.Δ., παρότι επί των ημερών τους –και ορθά– καθιερώθηκε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω ρέπος.
• Η εμπλοκή του ΔΝΤ συνεισφέρει κάτι εποικοδομητικό στο ελληνικό πρόγραμμα;
Το ΔΝΤ υπήρξε ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης λόγω των συνεχών ενστάσεων που είχε για την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 τους διέψευσε περίτρανα.
Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η πιο σημαντική του συνεισφορά.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι η συμμετοχή του στα προγράμματα χωρών της ευρωζώνης οφειλόταν στην ανυπαρξία παρόμοιων μηχανισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ήταν ο μόνος οργανισμός με την απαιτούμενη τεχνογνωσία λόγω εμπειρίας στην εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες και όχι πάντα με επιτυχία.
Ομως πλέον η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαχείριση κρίσεων χρέους σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Τέλος, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμη οπτική απέναντι στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, που η εμπλοκή του ήταν παραδοσιακά βραχυπρόθεσμη.
• Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ιδιαίτερα θετική για την ελληνική οικονομία θα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Θεωρείτε ότι είναι εφικτή; Και πότε θα πρέπει να αναμένονται οι σχετικές εξελίξεις;
Δεν είναι απλά εφικτή, αλλά λίγο-πολύ δεδομένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η βασική προϋπόθεση είναι η επαναφορά του waiver των κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, δηλαδή η αποδοχή τους για χαμηλότοκο δανεισμό από την ΕΚΤ αντί του «ακριβού» ELA όπως ισχύει σήμερα. Αυτό εκτιμάται να γίνει αρχές Ιουνίου. Από εκεί και πέρα η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, ειδικά μετά τον Ιούλιο που θα εξοφληθεί μέρος από αυτά που κατέχει.
Αυτά, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης που αναμένουμε να προκαλέσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση των εγχώριων επιτοκίων και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
• Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «φορολογεί τα πάντα» προκειμένου να πετύχει τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα και ότι έτσι υποσκάπτει την ανάπτυξη. Μπορεί να συμβαδίσει μια αυξημένη φορολογία με την προσέλκυση επενδύσεων;
Αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης, να κατηγορεί την κυβέρνηση. Καλό θα ήταν πάντως να το κάνει με εποικοδομητικό τρόπο και σωστά στοιχεία και όχι με ανακρίβειες, ανυπόστατες εικασίες και καταστροφολογία.
Οσον αφορά την ανάπτυξη, είναι δεδομένο ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική (είτε μέσω αύξησης των φόρων είτε μέσω μείωσης των δαπανών) δεν βοηθάει την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
Ομως θεωρώ υπεραπλουστευτική την άποψη πως οι επενδύσεις εξαρτώνται μονοσήμαντα από τον φορολογικό συντελεστή. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις και ο σημαντικότερος στην περίπτωση της χώρας μας είναι η αβεβαιότητα.
Στον βαθμό που θα αποκαταστήσουμε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και σταθερότητας, θα έρθουν και οι επενδύσεις.

Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: