Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ενα σχολείο για προσφυγόπουλα

Το πρώτο σχολείο αποκλειστικά για προσφυγόπουλα άνοιξε χτες τις πύλες του στη Χίο, υποδεχόμενο σε πρώτη φάση 42 παιδιά από τον καταυλισμό της Σούδας και του πρώην ΔΗΠΕΘΕ.
Στελεχωμένο με εκπαιδευτικούς, επίσης πρόσφυγες από αραβικές χώρες, το σχολείο αυτό έρχεται να δώσει διέξοδο στα παιδιά, προσφέροντάς τους τη μόρφωση που έχουν στερηθεί μήνες τώρα, αλλά και ώρες δημιουργικής απασχόλησης, βγάζοντάς τα έστω και για ένα τετράωρο από τις κακές συνθήκες του καταυλισμού.
«Η πρώτη ημέρα ήταν δύσκολη, αλλά θα τα καταφέρουμε», σχολίασε η 26χρονη Ουάλα από τη Συρία.
Μητέρα δύο παιδιών η ίδια, της Νουρ, ενός κοριτσιού 8 ετών, και του Ατα, όπως τον λένε χαϊδευτικά, ύστερα από έναν χρόνο εξασκεί ξανά το επάγγελμα της εκπαιδευτικού μαζί με τον σύζυγό της, τον 36χρονο Αμέρ, που στη Συρία δίδασκε το μάθημα της Ιστορίας σε παιδιά γυμνασίου.
Τώρα βέβαια οι ανάγκες είναι διαφορετικές.
Τα παιδιά, χωρισμένα σε δύο τάξεις, πρέπει να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν αραβικά, ενώ στόχος είναι να μάθουν και λίγα αγγλικά και ελληνικά, ώστε να μπορούν στο μέλλον να συνεννοηθούν όπου βρεθούν.
«Είναι πολύ σημαντικό και για εμάς αυτό που κάνουμε. Τόσον καιρό στον καταυλισμό δεν μπορούσα να προσφέρω τίποτα. Τώρα επιτέλους έχω γυρίσει στη δουλειά μου και ας μην πληρώνομαι. Νιώθω ξανά δάσκαλος», έλεγε ενθουσιασμένος ο Αμέρ.
Επιτέλους... κανονικότητα
Εξίσου ενθουσιασμένα έδειχναν και τα παιδιά.
Γέλια, χαρές και παιχνίδια με συνομήλικους τα κάνουν και νιώθουν ξανά μια κανονικότητα στη ζωή τους που άλλαξε βίαια και άρδην μέσα σε μια νύχτα, όταν οι βόμβες του Ασαντ κατέστρεψαν το σπίτι τους αρχικά στη Χομς και στη συνέχεια το πατρικό τού Αμέρ, σε ένα χωριό στα περίχωρα της μαρτυρικής πόλης, εκεί όπου κατέφυγαν αμέσως μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς.
Η δημιουργία του σχολείου, που στεγάζεται στο ισόγειο ενός ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της πόλης, οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην προσπάθεια της ΜΚΟ «Beware and Share» που στελεχώνεται κυρίως από Γερμανούς πολίτες.
Οι ίδιοι φρόντισαν για την ενοικίαση του κτιρίου και τον εφοδιασμό του με θρανία, πίνακες και άλλον εξοπλισμό, ενώ και οι απαραίτητες εργασίες έγιναν από τους ίδιους σε συνεργασία με πολλούς πρόσφυγες και ντόπιους εθελοντές.
Τώρα, απευθύνουν κάλεσμα για ενίσχυση της προσπάθειάς τους με βιβλία αραβόφωνα, δίγλωσσα λεξικά αραβο-αγγλικά και αραβο-ελληνικά, υπολογιστές, αναλώσιμα, όπως γραφική ύλη, κιμωλίες, χαρτί υγείας κτλ., ώστε το σχολείο να καλύψει και τις μελλοντικές ανάγκες που θα παρουσιαστούν, μια και σύντομα θα λειτουργήσει τάξη και για μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας από οχτώ ετών και πάνω.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: