Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Φθηνό χρήμα φέρνει ο Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνή χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της. Την ίδια στιγμή το Reuters σημειώνει ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί Τετάρτη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγές ενημερωμένες για το θέμα αυτό είπαν νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.
Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σχολιάζει το Reuters, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.
Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο κ Ντράγκι είχε αναφέρει πως η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται, τονίζοντας πως καθοριστικής σημασίας θα είναι η νέα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.
Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επισήμανε.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο αποχώρησης της ΕΚΤ από την «τρόικα», ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο ιστορικό της εμπλοκής της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της είναι η παροχή τεχνογνωσίας, ενώ επίσης σημείωσε ότι η συμμετοχή της αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιτυχίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής προς διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ενδεχόμενη αποχώρηση της ΕΚΤ από την «τρόικα» και ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ΕΚΤ αλλά και από τους λοιπούς θεσμούς, καθώς η ΕΚΤ αποτελεί πλέον μέρος των νομοθετικών ρυθμίσεων, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: