Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«Δαγκώνει» η νέα κλίμακα παρακράτησης

Εκπτωση φόρου λόγω προστατευόμενων παιδιών, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο, δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης εφόσον είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή αγρότες, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή.
Διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις διαζευγμένων συζύγων, τις μειώσεις φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δικαιούται ο ένας εκ των δύο συζύγων, που έχει την επιμέλεια των τέκνων και εφόσον είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.
Από αυτόν τον μήνα εξάλλου περίπου 5 εκατομμύρια συνταξιούχοι και μισθωτοί θα δουν μειώσεις αλλά και αυξήσεις, καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίζεται πλέον βάσει της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι έχοντες χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα θα έχουν μικρότερες αποδοχές, καθώς η μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αυξάνει τη μηνιαία παρακράτηση.
Αντίθετα, κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μεσαία εισοδήματα από 27.000 έως 41.000 ευρώ τον χρόνο.
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ - 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά, οι φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ τον μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Πιο συγκεκριμένα:
◾ Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ θα «χάσουν» έως και 19,5 ευρώ τον μήνα.
◾ Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά, με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να μειώνονται και, αντιστοίχως, τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται έως και 29,35 ευρώ.
◾ Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στον μισθό τους.
◾ Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά ή με 1 -2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ.
◾ Ιδιωτικοί υπάλληλοι με 3 ή περισσότερα παιδιά και αποδοχές μέχρι 850 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία μεταβολή στα καθαρά ποσά αποδοχών τους.
Με την εκκαθάριση
Για όσους υπάρχει επιπλέον παρακράτηση φόρου για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αυτή θα πληρωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν όφελος από τις νέες κλίμακες θα το δουν με την εκκαθάριση της δήλωσης για το φορολογικό έτος 2016.
Με την ίδια εγκύκλιο του ΓΓΔΕ:
⚫  Αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016 σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθμό 2563/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έγινε δεκτό ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος φορολογούμενος είχε μεν μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα από το πραγματικό αλλά προέβη σε ανάλωση κεφαλαίου για να καλύψει την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου δεν θα πρέπει να υπολογίζεται βάσει του μεγαλύτερου τεκμαρτού εισοδήματος αλλά βάσει του τελικού ποσού με το οποίο πράγματι φορολογήθηκε.
Η συμμόρφωση αυτή δεν γίνεται αναδρομικά από το 2011, όπως θα έπρεπε, αλλά από το 2017 (εισοδήματα 2016).
⚫  Την έκπτωση φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων δεν δικαιούνται οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εκτός του εισοδήματος από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στις περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθωτή εργασία και συντάξεις, οι μειώσεις του φόρου θα εφαρμόζονται μόνο στον φόρο που αντιστοιχεί στο εισόδημα το οποίο προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Συντάκτης: Άρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: