Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Εφαρμογή Μνημονίου ζητούν οι θεσμοί, για νέα μέτρα μιλά το ΔΝΤ

«Τηρήστε το Μνημόνιο και μη ζητάτε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Αθήνα από το βήμα του Συνεδρίου του Economist. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν «βγαίνει», ενώ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ξεκάθαρες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Κόντρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 
«Τηρήστε το Μνημόνιο και μη ζητάτε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Αθήνα από το βήμα του Συνεδρίου του Economist. 
Μετά τον Ρέγκλινγκ που χαμήλωσε τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ως προς αυτό το ζήτημα, ήρθε η σειρά του Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM να κινηθεί στην ίδια γραμμή, παρά την πρόταση-έκκληση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, για πλεόνασμα 1,5-2% του ΑΕΠ (κι όχι 3% του ΑΕΠ μετά το 2018, όπως που ορίζει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο).
Το θέμα με τα πρωτογενή πλεονάσματα απασχόλησε και την άτυπη διαπραγμάτευση που είχε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους δανειστές, στην οποία συζητήθηκε η ατζέντα με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Χουλιαράκης
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν «βγαίνει», ενώ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ξεκάθαρες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. 
Ειδικότερα, η Ρουμάνα οικονομολόγος τόνισε ότι το τρίτο Μνημόνιο δεν θα βγει ακόμα κι αν ληφθούν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει, καθώς κι ότι το πρόγραμμα χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση χρέους. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων δεν οδηγούν στην επίτευξη των στόχων κι ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Συνέστησε δε την προσοχή για αναβολή κάποιων μεταρρυθμίσεων και αποφάσεων όπως π.χ. τα «κόκκινα» δάνεια που δεν συνάδουν με το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ζήτησε πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είπε επίσης ότι εάν γίνουν μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους, δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για Grexit. 
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κινήθηκε στη γνωστή πεπατημένη τονίζοντας για το χρέος ότι οι ανάγκες σε βάθος 10ετίας και 20ετίας είναι αδύνατο να προβλεφθούν από τώρα. Μάλιστα, κάλεσε την Ελλάδα να κάνει «ιδιοκτησία» το τρίτο Μνημόνιο. Ο Ρέγκλινγκ χτύπησε καμπανάκι για τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να είναι σύντομη και να μην κρατήσει 9 μήνες όπως η πρώτη. Επαίνεσε τον Τσακαλώτο, αλλά άφησε αιχμές για άλλους υπουργούς ότι δεν επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο για την υλοποίηση του προγράμματος. 

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: