Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Κάλεσμα σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις για ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής

  • ΑΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΟΤΕ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ!
  • ΔΥΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (18/6) ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (17/6) ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η συνέντευξη στο Σαββατιάτικο Πρώτο Θέμα (18/6) και τον Γιάννη Μακρυγιάννη έχει ως εξής:

Γ.Μ: Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, η κυβέρνηση δείχνει να σταθεροποιείται, οι δανειστές σαν να την εμπιστεύονται περισσότερο. Πόσο μακριά μπορεί να πάει ο Αλέξης Τσίπρας; Μήπως τελικά πάει για 8ετία που λένε στελέχη του;
Π.Λ.: Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα μέλλον. Μια κυβέρνηση της οποίας οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν πουθενά δημόσια εμφάνιση εξαιτίας της αυθόρμητης λαϊκής κατακραυγής, ενώ οι βουλευτές της δεν μπορούν να πατήσουν το πόδι τους στις περιφέρειες τους γιατί κινδυνεύουν να προπηλακιστούν, είναι μια κυβέρνηση με σύμβαση περιορισμένου χρόνου. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα κρατιέται ακόμα στην εξουσία, είναι γιατί δεν υπάρχει απέναντι της στη Βουλή καμιά πραγματική πολιτική και κινηματική αντιπολίτευση.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα είναι το καλύτερο μνημονιακό δεκανίκι της κυβέρνησης, ενώ η ΛΑ.Ε., η μόνη που μπορούσε να κλονίσει και να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση, βρίσκεται εκτός Βουλής.
Γ.Μ: 2. Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση στο μνημόνιο, που τελικά υλοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Π.Λ: Εναλλακτική αντιμνημονιακή λύση υπάρχει και παραυπάρχει και είναι ρεαλιστική και βιώσιμη. Αυτή η εναλλακτική λύση έχει ως αφετηρία τρεις μεγάλες και αλληλένδετες επιλογές: την έξοδο από την ευρωζώνη και τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος για τη χάραξη από μια εθνική Κεντρική Τράπεζα μιας νέας νομισματικής πολιτικής που θα παρέχει ισχυρή ρευστότητα στην οικονομία με μηδενικά, σχεδόν, επιτόκια. Την διακοπή αποπληρωμής του χρέους, το οποίο είναι απεχθές και μη βιώσιμο, για τη διαγραφή του, μαζί με τη διευρυμένη “σεισάχθεια” στα ιδιωτικά χρέη των οικονομικά πιο αδύναμων. Την εθνικοποίηση των τραπεζών προκειμένου να αναλάβουν ένα αποκλειστικά αναπτυξιακό και ανορθωτικό ρόλο. Χωρίς αυτά τα αφετηριακά μέτρα η χώρα και ιδιαίτερα η ελληνική νεολαία, δεν έχουν κανένα μέλλον.
Γ.Μ: 3. Οι “παραιτηθείτε” είναι απειλή για την κυβέρνηση; Πάντως το Μαξίμου έχει κάνει σημαία του τη σύγκρουση με το “παλαιό κατεστημένο”...
Π.Λ: Οι “παραιτηθείτε” από την ώρα που δεν διεκδικούν την ακύρωση των μνημονίων, την εθνική κυριαρχία και το τέλος της λιτότητας, είναι από τα πράγματα όχημα συνέχισης της μνημονιακής λεηλασίας της χώρας με άλλη κυβέρνηση, υπό τον Μητσοτάκη. Η δήθεν σύγκρουση του Τσίπρα με το παλιό κατεστημένο, είναι σύγκρουση μόνο και μόνο για να στήσει το δικό του νέο κατεστημένο, με παλιά και νέα διαπλεκόμενα υλικά.
Γ.Μ: 4. Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν μπήκατε στη Βουλή, νιώθετε δικαιωμένοι από την επιλογή σας να φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Π.Λ: Δεν θέλω να ευλογώ τα γένια μας. Νοιώθω, όμως την ανάγκη να τονίσω ότι όπου και να πάμε ως ΛΑ.Ε., η υποδοχή των πολιτών είναι θερμή και αυτό που μας λένε αυθόρμητα παντού, είναι πως είμαστε ηθικά και πολιτικά δικαιωμένοι και πως είναι μετανιωμένοι που δεν μας ακούσανε. Το αίτημα, ιδιαίτερα, για τη νέα δραχμή σαρώνει μέσα στην κοινωνία, ειδικά στον λαϊκό κόσμο.
Γ.Μ: 5. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για ακραίες – ακόμα και βίαιες ενέργειες κατά υπουργών της -, αλλά και περιορισμένης δυναμικής κινητοποιήσεις κατά των πολιτικών που εφαρμόζει. Μπορείτε να ανατρέψετε τις επιλογές της σε κρίσιμα θέματα, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις ή σε άλλα μέτωπα;
Π.Λ: Οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα των υπουργών της κυβέρνησης στις δημόσιες εμφανίσεις τους είναι αυθόρμητα και πολύ μαζικά. Αυτά δεν τα οργανώνει η ΛΑ.Ε. αλλά τα προκαλεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Η θεωρία του Π. Πολάκη για τους πέντε Λαετζήδες της Ιεράπετρας που οργάνωσαν φασαρίες δείχνει κατάντημα. Λυπάμαι που πέφτει τόσο χαμηλά. Οι αποδοκιμασίες αυτές των κυβερνητικών στελεχών στις δημόσιες εμφανίσεις τους έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και προσλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά ενός ιδιόμορφου κινήματος, το οποίο, μάλλον, είναι προπομπός μεγάλων εξεγερτικών λαϊκών αγώνων. Ναι, μπορούμε, μαζί με το λαό, να ανατρέψουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, να ακυρώσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να διώξουμε αυτήν την κυβέρνηση και μαζί με όλη τη μνημονιακή πολιτική σαβούρα . Και αυτά θα γίνουν πολύ σύντομα. Ναι είστε βέβαιοι ότι γρήγορα θα ξεβρομίσει ο τόπος. Θα μπει τέρμα στο ''δοσιλογισμό'' που πνίγει δεκαετίες τη χώρα και επί μνημονίων έχει γίνει απροκάλυπτα ανυπόφορο καθεστώς.
Γ.Μ: 6. Έρχονται και αλλαγές στα εργασιακά. Να υποθέσω ότι υπόσχεστε σε κυβέρνηση και δανειστές ότι θα γίνει “της Γαλλίας”;
Π.Λ: Αν ξεσπάσει ξανά ο ελληνικός λαός στους δρόμους, πράγμα που μπορεί να γίνει γρήγορα και ίσως δια “ασήμαντων αφορμή”, τότε η εξέγερση των εργαζομένων της Γαλλίας θα μοιάζει με απογευματινό περίπατο στον πύργο του Άϊφελ. Η ελληνική κοινωνία βράζει υπόκωφα και σε λίγο το κοινωνικό καζάνι μπορεί να εκραγεί με πολύ πάταγο. Εύχομαι αυτή η κοινωνική έκρηξη να έχει δημοκρατικό προσανατολισμό και να γεννήσει μια ελπιδοφόρα ανατροπή στη χώρα.
Γ.Μ: 7. Με την ευκαιρία: Βλέπετε Brexit και πώς θα επηρεάσει μία τέτοια εξέλιξη την ΕΕ; θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό, ίσως και μία τάση για Grexit τελικά;
Π.Λ: Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κάνω προβλέψεις για την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος. Όποια, όμως και αν είναι αυτή η έκβαση, με το μισό του πληθυσμού της Βρετανίας φανατικά απέναντι στην ΕΕ, τότε η τελευταία δεν έχει κανένα μέλλον.
Το αμφίρροπο Βρετανικό δημοψήφισμα δείχνει, έτσι και αλλιώς, τη χρεοκοπία της ΕΕ και προδιαγράφει τη γρήγορη κατάρρευση της ευρωζώνης και του απολυταρχικού ευρωενωσιακού κατασκευάσματος.
Γ.Μ: 8. Αλλαγή του εκλογικού νόμου: εκπλήρωση πάγιας θέσης της αριστεράς ή κυβερνητικός ελιγμός; Απαιτείτε απλή αναλογική ή και ένα σύστημα με μικρότερο μπόνους είναι θετικό;
Π.Λ: Η χώρα χρειάζεται απλή και ανόθευτη αναλογική και όχι το νεολογισμό της “κατεύθυνσης” απλής αναλογικής, κατά την ευφάνταστη κυβερνητική εκπρόσωπο, που το εφεύρημα της θυμίζει το παλιό Πασοκικό ''σύστημα απλής αναλογικής''.
Ο Συριζαϊκός νεοΠασοκισμός παίζει αποπροσανατολιστικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο για να αποφύγει, εις μάτην φυσικά, τις συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων. Ας μη ξεχνάει ο Τσίπρας ότι δεν φτάνουν οι εκλογικοί νόμοι για να σώσουν μια κυβέρνηση. Χρειάζονται και ψήφοι.
Γ.Μ: 9. Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθείτε χωριστούς δρόμους. Έχει πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές ή είναι θέμα προσωπικών φιλοδοξιών; Θα την καλούσατε σε συνεργασία;
Π.Λ: Ασφαλώς, ως ΛΑ.Ε καλούμε με θέρμη την Πλεύση Ελευθερίας σε πολιτική και εκλογική συνεργασία, όπως καλούμε σε πολιτικό και εκλογικό μέτωπο όλες, χωρίς καμιά εξαίρεση, τις αριστερές προοδευτικές πατριωτικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Όσοι αρνούνται αυτό το ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο, εξ' αντικειμένου βοηθάνε να διαιωνίζεται το μνημονιακό μπλοκ και η λιτότητα και να προβάλλεται ως κυρίαρχο το παραπλανητικό ψευτοδίλημμα: ''Τσίπρας ή Μητσοτάκης''.
Γ.Μ: 10. Πώς οργανώνεται η Λαϊκή Ενότητα; Τι επιδιώκει και πού οδηγεί η πρώτη πανελλαδική της συνδιάσκεψη;
Π.Λ: Η ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας θέλουμε να γίνει αφετηρία μιας μεγάλης πολιτικής και κινηματικής αντεπίθεσης που θα συγκροτήσει ένα πανίσχυρο αντιμνημονιακό μέτωπο εξόδου από την ευρωζώνη και σύγκρουσης με την ΕΕ στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος. Ένα πανίσχυρο ενωτικό μέτωπο, ανάλογο του ΕΑΜ, χωρίς, όμως, Λίβανους και Βάρκιζες.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε., έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο και στο δημοσιογράφο Χρ. Καπούτση.

Ο Παν. Λαφαζάνης στη συνέντευξη είπε μεταξύ άλλων:
“Από τη στιγμή που ο Τσίπρας έκανε το καταστροφικό άλμα να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, έχει τελειώσει πολιτικά ως αριστερός ηγέτης, πέρασε στην όχθη της δεξιάς και από εκεί και πέρα μπήκε σε έναν κατήφορο, ο οποίος δεν έχει τέλος. Από δω και μπρος ο Τσίπρας είναι πλέον ικανός να διαπράξει κάθε πολιτικό έγκλημα για τη παραμονή του στην εξουσία”.
Σε άλλο σημείο ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε:
“Η έξοδος από τη ευρωζώνη είναι όρος για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και είναι και θεμέλιο, προκειμένου να εφαρμοστούν νέες πολιτικές ανασυγκρότησης, που θα βάλουν την Ελλάδα σε τροχιά διεξόδου από τη κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Αν δεν φύγουμε σχεδιασμένα και στη βάση ριζοσπαστικού προγράμματος από την ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον, ενώ όσο παραμένει στην ευρωζώνη, θα συνεχίζεται η λεηλασία, ώσπου πολύ σύντομα θα πειθαναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να οδηγηθεί σε άτακτη χρεωκοπία και σε ασύντακτη έξοδο από το ευρώ”.
Αναφερόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη είπε:
“Βεβαίως, και δεν είναι απάντηση στον Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στήριξε τον Τσίπρα, όταν η κυβέρνηση του κινδύνευε να πέσει. Όταν δηλαδή εμείς δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο και ο Τσίρπας ήταν έτοιμος να καταρρεύσει, πηγαίνοντας σε εκλογές με το μνημόνιο να μην έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και να μην έχει κυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Τότε ήρθαν τα μνημονιακά συνεταιράκια, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, για να δώσουν φιλί ζωής στον Τσίπρα και την κυβέρνηση του, ψηφίζοντας το μνημόνιο και δίνοντας παράταση στην κυβέρνηση να παίξει τα δικά της πολιτικά παιχνίδια με τετελεσμένα γεγονότα και να προκηρύξει αμέσως μετά εκλογές εξπρές. Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής που έδωσε στον Τσίπρα ανάσα, ύπαρξη και οντότητα και βεβαίως εξασφάλισε τη συνέχεια στην μνημονιακή πορεία της χώρας. Σε αυτό πρωταγωνίστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και τώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει να εμφανίσει καμία απολύτως εναλλακτική λύση απέναντι στην μνημόνια. Η πρότασή του, αντιθέτως, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και κατά γράμμα το τρίτο μνημόνιο και όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία είναι νεοφιλελεύθερες κατεδαφίσεις της κοινωνίας και της οικονομίας”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Παν. Λαφαζάνης είπε:
“Τα μνημόνια δεν έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση μόνο την οικονομία, αλλά έχουν διαμορφώσει και μια κατάσταση όπου η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Έχουμε μια χώρα υπό ξένη κηδεμονία με κατεστραμμένη την οικονομία της και εξαθλιωμένο τον ελληνικό λαό. Αυτοί που έχουν οδηγήσει τα πράγματα μέχρι εδώ, εγκληματούν εις βάρος του τόπου και του ελληνικού λαού, υποθηκεύοντας το μέλλον του. Αυτές οι τραγικές καταστάσεις στη χώρα μας είναι ιδανικές για γείτονες όταν δεν έχουν καλές προθέσεις, να αναπτύσσουν επεκτατικές και αναθεωρητικές πολιτικές. Και αυτό γίνεται σε βάρος της χώρας μας, τόσο από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας του Ερντογάν, της Αλβανίας του Έντι Ράμα και της ΠΓΔΜ του Γκρούεβσκι. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είναι απλώς εξαρτημένη, είναι υπαγορευόμενη από τα ξένα κέντρα και υπηρετεί μια εγχώρια κεφαλαιακή ολιγαρχία. Είτε από τη γερμανική Ευρώπη είτε από τις ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, δυστυχώς, διεκπεραιώνει υπαλληλικά τις εντολές και τις επιλογές τρίτων, με τους οποίους έχει συνδέσει τα συμφέροντα του το μεγαλοαστικό κατεστημένο και το γεγονός αυτό μεγεθύνει αφάνταστα τους κινδύνους σε βάρος της χώρας”. 

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: