Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΔΝΤ: Οι πολιτικοί κίνδυνοι απειλούν την ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί αποφασίζουν για το μέλλον τη χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ κάνει σαφή πολιτική παρέμβαση, επισημαίνοντας τους κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη. Μεταξύ αυτών αναφέρει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και περαιτέρω ολοκλήρωσης στην Ε.Ε., αλλά και το ενδεχόμενο Brexit.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στους πολιτικούς κινδύνους που απειλούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ανάκαμψη στην ζώνη του ευρώ, ενώ σημειώνει ότι όλη η περιοχή βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι», μόλις μία εβδομάδα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αναλάβετε δράση»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το ΔΝΤ κάνει μια ασυνήθιστη για την τακτική του πολιτική παρέμβαση, καθώς προτρέπει τα όργανα που λαμβάνουν τις οικονομικές αποφάσεις στην Ε.Ε., να αναλάβουν γρήγορα δράση ώστε να αντιμετωπίσουν πολιτικές διαιρέσεις και τον σκεπτικισμό για αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ταμείο εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία του για τους αυξανόμενους πολιτικού κινδύνους σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη ρητορική υπέρ του προστατευτισμού που επικρατεί στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία έως την ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Επίσης, έχει μεγάλη αγωνία για τον πιθανό αντίκτυπο πιθανής εξόδου της Βρετανίας στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές.
«Ξοδέψτε»
Στην ανακοίνωσή του όσον αφορά την ετήσια εκτίμησή του για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας και τα κράτη να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, αν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
«Χωρίς αποφασιστικές ενέργειες προς την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ενδυνάμωση της ολοκλήρωσης, η ζώνη του ευρώ ίσως βρεθεί σε κατάσταση αστάθειας και επαναλαμβανόμενες κρίσεις εμπιστοσύνης», λέει το ΔΝΤ, ενώ τονίζει την σημασία της συμμόρφωσης με τους κανόνες για τα ελλείμματα και την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.
Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι οι διαιρέσεις και ο ευρωσκεπτικισμός «έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για συλλογική δράση», με αποτέλεσμα η ευρωζώνη να είναι αυξανόμενα εκτεθειμένη «σε κινδύνους, ενώ υπάρχει μικρό περιθώριο άσκησης πολιτικής».
Προειδοποιεί ότι η Κομισιόν και τα κράτη μέλη είναι πολύ χαλαρά ως προς την εφαρμογή συμπεφωνημένων ορίων στα ελλείμματα και το εθνικό χρέος, διότι οι κανόνες επιβολής τους είναι «αδύναμοι, υποβαθμίζοντας την αξιοπιστία του νομικού πλαισίου».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και το 2016 έχει ξεκινήσει καλά για την ευρωζώνη, με ανάπτυξη της τάξης του 0,6% στο πρώτο τρίμηνο, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν. Αν και η ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τα υψηλά της προ κρίσης περιόδου, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμη αναιμικές.
Όπως τονίζει, η κληρονομιά που αφήνουν οι κρίσεις, «όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυξημένα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, αλλά και αυξημένη ανεργία, δεν επιτρέπουν στην οικονομία να αναπτυχθεί και διαιωνίζουν την αστάθεια».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα να μένει σε χαμηλά επίπεδα και να ασκούνται όλο και μεγαλύτερες δημογραφικές πιέσεις.
Το ΔΝΤ επισημάνει ότι προβλήματα όπως η ανεργία και τα βάρη από το χρέος δεν επιλύονται χωρίς αποφασιστική δράση.
«Δουλειά μας να αναζητούμε λύσεις»
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείο, Τζέφρι Ράις, ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ εξετάζει σειρά πιθανών σεναρίων για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit, όπως δείχνουν όλο και περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Και απαντώντας στους υποστηρικτές την εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., που κατηγορούν το ΔΝΤ για παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, είπε:
«Η απόφαση είναι σαφώς προνόμιο του βρετανικού λαού. Εμείς το σεβόμαστε αυτό πλήρως».
Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του ΔΝΤ να κάνει σχεδιασμούς εν όψει πιθανής βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε.
«Είναι στον πυρήνα του Ταμείου να εξετάζει πιθανούς κινδύνους που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, αλλά και μέτρα τα οποία μπορούν να περιορίσουν ή να τους αντιμετωπίσουν. Μελετάμε τέτοιους κινδύνους συνέχεια, αυτή είναι η δουλειά μας».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: