Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ευκαιρίες απασχόλησης για 100.000 ανέργους

Η κατάθεση της χθεσινής τροπολογίας, που φέρει την υπογραφή της αν. υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου και δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μόνο από εθνικούς πόρους, ανοίγει την πόρτα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να καταρτίσουν προγράμματα που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας και στην ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε και ήδη έχει ψηφιστεί δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και κατάρτισης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα με την απασχόληση ανέργων απευθείας από δήμους και περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία), με αποκλειστική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Παράλληλα, εισάγεται η δυνατότητα απασχόλησης ωφελουμένων σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από υπουργεία. Η δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 24 εκατ. ευρώ το 2016 και 31 εκατ. ευρώ το 2017.
Πάντως στο υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ δεν εφησυχάζουν προκειμένου να βρουν τρόπους να στηρίξουν τους ανέργους.
Ηδη έχουν καταρτιστεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης 12 προγράμματα εργασίας που εντός του 2016 θα ανοίξουν τη διαδικασία για την ένταξη προσωπικού σ’ αυτά.
Στόχος είναι να δοθεί ευκαιρία απασχόλησης σε πάνω από 100.000 ανέργους.
Αναλυτικότερα τα προγράμματα που ήδη τρέχουν ή αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι:
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για νέους 18-24 ετών. Αφορά 10.000 ανέργους και είναι συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για 3.000 νέους 25-29 ετών. Εχουν προϋπολογιστεί 13,2 εκατομμύρια.
  • Πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και εγγυημένης απασχόλησης ανέργων σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας για 23.000 ανέργους ηλικίας 29-64 ετών, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Προγράμματα δημιουργίας 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους και ειδικές ομάδες ανέργων, προϋπολογισμού 54 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.575 ανέργους, προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
  • Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑμεΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.000 άτομα, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για άνεργους νέους 18 έως 29 ετών. Το έργο αφορά συνολικά 11.000 άτομα και έχει συνολικό προϋπολογισμό 43,4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Ηδη τρέχουν 2, το πρώτο σε 17 δήμους (αναμένεται να εργαστούν 3.737 άνεργοι σε οκτάμηνες θέσεις απασχόλησης) και το δεύτερο σε ακόμη 34 δήμους. 
Στόχος της αρμόδιας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να τρέξει στο σύνολο της χώρας μέσα στο φθινόπωρο και να απορροφήσει συνολικά 42.000 ανέργους.
Οσοι απασχοληθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).
Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνεται για πρώτη φορά αυτό της εντοπιότητας, προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία.
  • Πρόσληψη 2.500 ανέργων, οι οποίοι θα στελεχώσουν Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και hotspots. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το Προσφυγικό απευθύνεται συνολικά σε 5.000 ανέργους, οι οποίοι θα εργαστούν σε 19 Κέντρα Φιλοξενίας και 5 hotspots σε συνολικά 8 περιφέρειες της χώρας. Οι 2.500 θα προσληφθούν άμεσα για 8μηνη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου.
  • Πρόγραμμα επανένταξης 3.738 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας σε 17 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας). Εκδίδεται τις επόμενες ημέρες η πρόσκληση.
  • Πρόγραμμα επανένταξης 6.328 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας). Αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.
  • Πρόγραμμα επανένταξης 23.000 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας). Αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο 2016.
Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: