Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η υψηλή χοληστερόλη δρα προστατευτικά έναντι τεσσάρων μορφών καρκίνου

Καθοριστικός ο ρόλος των στατίνων
Η υψηλή χοληστερόλη φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα και βελτιωμένη επιβίωση σε τέσσερις πολύ συχνούς καρκίνους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο Frontiers in CardioVascular Biology στην Φλωρεντία της Ιταλίας.
Η  βρετανική μελέτη που διήρκεσε 14 χρόνια και επικεντρώθηκε σε σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα έδειξε ότι η διάγνωση υπερχοληστερολαιμίας συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Aston» στο Μπέρμινγκχαμ της Μ. Βρετανίας, με επικεφαλής τον Δρ Πολ Καρτερ, μελέτησαν τη σχέση υψηλή χοληστερόλης και θνησιμότητας σε ασθενείς με τις προαναφερόμενες μορφές καρκίνου, που ήταν συχνότερες στη Μ. Βρετανία. Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί σε βρετανική νοσοκομεία, λόγω των καρκίνων αυτών, την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2000 με 31 Μαρτίου 2013 και είχαν εισαχθεί στην βάση κλινικών δεδομένων ACALM, που περιλάμβανε στοιχεία για συνοσηρότητες, όπως υπερχοληστερολαιμία, διάρκεια νοσηλείας και θνησιμότητα.
Εκ των 929.552 ασθενών στη βάση ACALM, 7.997 είχαν καρκίνο πνεύμονα, 5.481 καρκίνο μαστού, 4.629 καρκίνο προστάτη και 4.570 καρκίνο παχέος εντέρου.
Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων που μπορεί επηρεάσουν τη θνησιμότητα, περιλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας και των δέκα συχνότερων αιτίων θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν αν είχαν υπερχοληστερολαιμία.
Συγκεκριμένα, η υψηλή χοληστερόλη σχετίστηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, 43% χαμηλότερο για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, 47% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο προστάτη και 30% στην περίπτωση καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Η μελέτη δείχνει ότι η υπερχοληστερολαιμία βελτιώνει την επιβίωση τεσσάρων μορφών καρκίνου. Βάσει προηγούμενων στοιχείων έχουμε βάσιμες υποψίες ότι αυτό απορρέει από τις στατίνες. Μάλιστα, ενδεχομένως ο συσχετισμός να αφορά και άλλες μορφές καρκίνου πέραν των τεσσάρων που μελετήσαμε, αλλά αυτό θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω» εξηγεί ο Δρ Καρτερ.
Ο Δρ Ραουλ Ποτλουρι, της Μονάδας ACALM συμπληρώνει ότι «οι στατίνες έχουν από τα καλύτερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ όλων των καρδιαγγειακών φαρμάκων και η χρήση τους από άτομα με υπερχοληστερολαιμία είναι ίσως από τους βασικούς λόγους που απολαμβάνουν προστασίας στην περίπτωση που νοσούν από καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Ενδεχομένως και άλλα φάρμακα για το καρδιαγγειακό να έχουν προστατευτική δράση και έτσι να εξηγείται η διακύμανση των επιπέδων μείωσης του κινδύνου στις τέσσερις αυτές μορφές καρκίνου. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του προστάτη σχετίζεται με την καρδιακή νόσο και οι ασθενείς αυτοί τείνουν να λαμβάνουν αναστολείς ACE και β-αναστολείς».

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: