Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΤτΕ: Θηλιά στην ανάπτυξη τα κόκκινα δάνεια

Απειλώντας ακόμη και τις προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης τα κόκκινα δάνεια ξεπέρασαν... ακόμη και τον εαυτό τους το πρώτο τρίμηνο φέτος, φτάνοντας το 45,1% του συνόλου των δανείων. Πρωτιά στα κόκκινα δάνεια, τα καταναλωτικά και οι κάρτες.
Την πρωτιά στα "κόκκινα" δάνεια την έχουν τα καταναλωτικά. Προφανές κατά μια έννοια, αφού όπως οι πρώτες περικοπές στο νοικοκύρεμα των εξόδων, γίνεται απο τα πιο επουσιώδη έτσι και η αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων έχει κατά πως φαίνεται τη σειρά της!
Όταν με την κρίση ζορίστηκε η κατάσταση, πρώτα έμειναν ανεξόφλητα τα καταναλωτικά δάνεια και επί της ουσίας , οι πιστωτικές κάρτες. Το πρώτο έξοδο που περιόρισαν οι καταναλωτές, μόνο που δεν περιόρισαν μόνο τη χρήση των καρτών, αλλά έκοψαν και την....αποπληρωμή τους. Εξ ού και με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο των κόκκινων δανείων ανήλθε σε 55,2%.
Δεύτερη επιλογή μη αποπληρωμής δανείων είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, των οποίων το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 44,6% ως προς το σύμβολο των επισφαλών δανείων.
Τρίτα σε πορεία καθυστέρησης, είναι τα στεγαστικά δάνεια, καθώς εκεί υπάρχει ο φόβος μη χάσει το σπίτι του ο δανειολήπτης, ειδικά τώρα που απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί (με εξαίρεση την πρώτη κατοικία και έως ένα πλαφόν 160.000 ευρώ). Βεβαίως, στα στεγαστικά υπάρχουν και οι εμπράγματες ασφάλειες που απειλούν την υπόλοιπη περιουσία της οικογένειας ( εγγραφή υποθηκών) και φυσικά θα το σκεφθεί και μια και δυο και τρεις φορές ο δανειολήπτης να μην πληρώσει τη δόση του. Στα στεγαστικά δάνεια, το ποσοστό των επισφαλών δανείων στο σύνολο των κόκκινων, αντιστοιχεί σε 42%.
Συνολικά τα κόκκινα δάνεια στο σύνολο των δανείων των τραπεζών ανέρχεται σε 45,1%. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκδοσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και με αποφασιστικό τρόπο το θέμα των κόκκινων δανείων, θα υπάρξει σοβαρή απειλή για τη συνέχιση της χορήγησης των καινούριων πιστώσεων στην αγορά , με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το κλίμα και οι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και γίνεται αναφορά σε εκτιμώμενο πιστωδοτικό κενό (credit gap) για την ελληνική οικονομία που θα υπερβαίνει τα 34,5 δισ. ευρώ.

Λίλυ Σπυροπούλου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: