Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

«Βαρίδι» η γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκφράζει τον προβληματισμό του ΔΝΤ για την γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη, καθώς «θα μειωθεί η παραγωγικότητα» την ώρα που παραμένουν τα μεγάλα δημοσιονομικά χρέη.
Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια - ένα πρόβλημα, το οποίο καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους.
Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.
Όπως τονίζει η έκθεση, η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 - 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: