Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Φόρος... υγείας στα αναψυκτικά

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών στη Βρετανία είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα - ένα γεγονός που αναγκάζει τις βρετανικές αρχές υγείας να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» που ονομάζεται παιδική παχυσαρκία.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η Βρετανία ξεκίνησε την εφαρμογή μίας στρατηγικής φορολόγησης εταιρειών που πωλούν αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο αυτό, θα επενδυθούν σε προγράμματα για την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης διατροφής των παιδιών σχολικής ηλικίας.
Ο φόρος θα επιβληθεί σε αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη πάνω από 5 γρ. ανά 100 ml και θα είναι υψηλότερος για τα αναψυκτικά που περιέχουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση περιμένει από τη βιομηχανία της χώρας να μειώσει κατά 20% τη ζάχαρη που χρησιμοποιεί σε προϊόντα δημοφιλή στα παιδιά. 
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα ζητηθεί από τα Δημοτικά σχολεία να βοηθήσουν κάθε μαθητή να επιδίδεται σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε ημέρα -τουλάχιστον 30 λεπτά από τα οποία, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα επιλέγει να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια: Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία και Μεξικό έχουν επιβάλει κάποιας μορφής φορολογία στα αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες επιβάλλουν παρόμοιους φόρους εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: