Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Οι έμμεσοι φόροι «σώζουν» τα έσοδα

Εξι στα δέκα ευρώ φορολογικών εσόδων που εισέπραξε τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών προέρχονταν από έμμεσους φόρους, ενώ οι αλλεπάλληλες αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ έχουν αποδώσει πρόσθετα έσοδα 1,6 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την εξέλιξη των εσόδων μαρτυρούν ότι η ζυγαριά άμεσων-έμμεσων φόρων ισορρόπησε τον Ιούνιο στο 39%-61%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Από τα ίδια στοιχεία άλλωστε προκύπτει ότι τον Ιούνιο οι φορολογούμενοι πλήρωσαν για φόρους 1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση να έχουν ο ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, αλλά και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου εισοδήματος, όπως άλλωστε και οι αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Τον Ιούνιο τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) ανήλθαν σε 3,6 δισ., ευρώ αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015.
Τα 740 εκατ. ευρώ προέρχονται από την αύξηση των εισπράξεων έμμεσων φόρων και τα υπόλοιπα περίπου 270 εκατ. ευρώ από τους άμεσους.
Στους βασικότερους τροφοδότες εσόδων τον Ιούνιο ξεχωρίζουν με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:
ΦΠΑ: Τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 52,84% ή κατά 381,31 εκατ. ευρώ. Ξεχωρίζουν οι αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού και από την επιβολή ΦΠΑ στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, που εισπράττεται μέσω τελωνείων.
Ειδικοί φόροι κατανάλωσης: Οπως επισημαίνεται από τη ΓΓΔΕ, ειδικά τα έσοδα από ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού που εισπράττονται από τα τελωνεία κατέγραψαν αύξηση κατά 263,95 εκατ. ευρώ, «η οποία ενδεχομένως να οφείλεται εν μέρει σε φαινόμενα αποθεματοποίησης πριν από την έναρξη ισχύος των αυξήσεων».
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Απέδωσε 23,43 εκατ. ευρώ περισσότερα μέσα σε έναν μήνα, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της αλλαγών στην κλίμακα μηνιαίας παρακράτησης η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις 27 Μαΐου.
Φόρος ασφαλίστρων: Τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2015, επομένως η σύγκριση του Ιουνίου 2016 με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα είναι εύλογο να οδηγεί σε μεγάλη αύξηση. Εισπράχθηκαν 99,91 εκατ. ευρώ έναντι 57,60 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Φόρος διαφημίσεων: Αντίστοιχα, ο ειδικός φόρος επί των διαφημίσεων που προβάλλονται από την τηλεόραση επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε από μηδενικά έσοδα τον Ιούνιο του 2015 φέτος σημειώνεται αύξηση 3,16 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκαν τα έσοδα από τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία μειώθηκαν από 17,18 εκατ. ευρώ σε 8,23 εκατ. ευρώ, ενώ η δυνατότητα παραλαβής πινακίδων κυκλοφορίας με τον μήνα (για όσους τις είχαν καταθέσει) φαίνεται να εξηγεί την αύξηση των εσόδων από τέλη κυκλοφορίας σε 7,05 εκατ. ευρώ από 5,95 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: