Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στην ΕΛ.ΑΣ.

Την κατάργηση-συγχώνευση 258 αυτοτελών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, παρουσιάζοντας το πλάνο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας
Όπως επισήμανε, στόχος των παραπάνω αλλαγών στα τμήματα είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης και η διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων - και όχι μόνο η μείωση του κόστους. Υπογραμμίζεται ότι με το νέο σχεδιασμό αναμένεται να εξοικονομηθούν 4.689 οργανικές θέσεις αστυνομικών που θα διατεθούν σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης, αποδεσμεύονται 700 αστυνομικοί από τη φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε ομάδες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:
  • Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.
  • Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, που θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.
  • Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων, με τα χρήματα να διατίθενται για την αγορά περιπολικών, καυσίμων και άλλων λειτουργικών εξόδων.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τα κύρια σημεία του πλάνου αναδιοργάνωσης είναι τα εξής: 
 Ίδρυση σε κάθε Καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος, εκτός από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.
 Ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ αστικά κέντρα, (Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο).
 Διατήρηση αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
 Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης της Άμεσης Δράσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατάργηση της υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, αλλά διατήρηση των υπηρεσιών του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης.
 Διατήρηση των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στον άξονα Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι.
 Κατάργηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στην Τρίτη εσωτερική ζώνη της χώρας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν αλλάζει αυτό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω ιδιαιτερότητας.
 Ιδρύονται έξι νέα Τμήματα Ασφάλειας, αλλά συγχωνεύονται άλλα με τα αστυνομικά τμήματα, το ίδιο γίνεται και με κάποια τμήματα δίωξης ναρκωτικών, τα οποία επίσης συγχωνεύονται με τα Τμήματα Ασφαλείας.
 Ίδρυση 10 αμιγών τμημάτων διαβατηριακών ελέγχων στα σημεία εισόδου- εξόδου της χώρας καθώς και μια σειρά άλλες αλλαγές.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: