Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΝΕΟ CLLD / LEADER 2014 – 2020

ΝΕΟ LEADER: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ Α’ ΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥ Β’ ΦΑΣΗΣ
Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο της αριθ. πρ. 1435/14.06.2016 (ΦΕΚ 1839/Β/2016) πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την επιλογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης στο οποίο και εγκρίθηκε με υψηλή βαθμολογία η συμμετοχή της Αναπτυξιακής Πέλλας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ.(ΑΝ.ΠΕ).
Το πρώτο στάδιο αφορούσε την προετοιμασία του τοπικού προγράμματος και ειδικότερα το εταιρικό σχήμα του φορέα και τον καθορισμό της περιοχής εφαρμογής του τοπικού προγράμματος.
Η δεύτερη φάση την οποία επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ αφορά αποκλειστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης. Για τη διαμόρφωση της στρατηγικής η Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα διαβούλευσης με τη συμμετοχή του συνόλου των τοπικών κοινωνιών –τόσο των συλλογικών φορέων όσο και των απλών πολιτών –με την κατάθεση προτάσεων, προβληματισμών και ιδεών ώστε να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος και αυτό να ενσωματώσει τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του τοπικού πληθυσμού και να απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις αυτή την περίοδο αφορούν αποκλειστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης.Η δεύτερη φάση θα υποβληθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
Η Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ λαμβάνοντας υπόψη την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, τα αποτελέσματα της ανάλυσης SWOT για την προτεινόμενη περιοχήπαρέμβασης, τις εισηγήσεις και απόψεις τοπικών φορέων και πληθυσμού όπως αυτές θα προκύψουν από τις ενέργειες διαβούλευσης, θα καθορίσει τους στόχους του τοπικού προγράμματος CLLD/ LEADER, καθώς και τη στρατηγική για την επίτευξη των στόχων αυτών.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ CLLD / LEADER 2014–2020
Τι είναι το πρόγραμμα LEADER;
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 καταρτίστηκε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μέσω LEADER που αφορά την ενίσχυση δράσεων που στοχεύουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, τη στήριξη της δημιουργίας πολύ μικρών επιχειρήσεων,την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, την ανακαίνιση και ανάπτυξηχωριών, τη διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς και τηςποιότητας ζωής καθώς και την ενίσχυση καινοτομικών δράσεων.
Τι περιλαμβάνει;
Το πρόγραμμα LEADER μπορεί να χρηματοδοτήσει ενδεικτικά τις παρακάτω δράσεις:
  1. Δημιουργία-επέκταση–εκσυγχρονισμό μικρών βιοτεχνιών–οικοτεχνιών, μονάδων μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών, κτηνοτροφικών και δασοκομικών προϊόντων
  2. Δημιουργία επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής και παροχής υπηρεσιών
  3. Ίδρυση–επέκταση–εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου.
  4. Δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής
  5. Ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων
  6. Βελτιώσεις, αποκαταστάσεις και αναβαθμίσεις δημοσίων κτηρίων για κοινωφελής σκοπούς και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου
  7. Έργα υποδομών ή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού
  8. Ενέργειες συνεργασίας και δικτύωσης
Ποιοι ενισχύονται;
Δικαιούχοι του προγράμματος μπορεί να είναι: Υφιστάμενες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις υπό ίδρυση, Γεωργοί ή / και μέλη αγροτικού νοικοκυριού, λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άνεργοι, γυναίκες, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ.
Ποιο είναι το ανώτερο κόστος ανά ενέργεια και ποιο το ποσοστό ενίσχυσης;
Ανάλογα με την επένδυση το μέγιστο κόστος φτάνει από 300.000,00 έως 600.000,00€(πλέον ΦΠΑ). Ελάχιστο κόστος δεν υπάρχει, υπό την προϋπόθεση το επενδυτικό σχέδιο να εξασφαλίζει τον ολοκληρωμένο και λειτουργικό του χαρακτήρα. Το ποσοστό ενίσχυσης (δημόσια δαπάνη) κυμαίνεται από 45% έως 65% (κανόνας De minimis).

Δεν υπάρχουν σχόλια: