Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Υπερυπολογιστής κάνει διάγνωση σπάνιων ασθενειών σε δευτερόλεπτα

Είναι διάσημος, τον λένε Γουότσον και έπιασε δουλειά σε νοσοκομείο! Ο ρόλος του είναι να βοηθά τους γιατρούς στις προβλέψεις σπάνιων ασθενειών. Πρόκειται για τον γνωστό υπερυπολογιστή της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ. 
Ο υπερυπολογιστής με την ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Μη Διαγνωσμένων και Σπάνιων Ασθενειών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας. Θα ξεκινήσει να «εργάζεται» στο τέλος του χρόνου.  
Στο Κέντρο αυτό απευθύνονται απελπισμένοι ασθενείς που έχουν δει δεκάδες γιατρούς, έχουν ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια με εξετάσεις και φαρμακευτικές αγωγές αλλά δεν έχουν καταφέρει να μάθουν από τι πάσχουν ή να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Το ZusE - όπως είναι ευρέως γνωστό στη Γερμανία - άνοιξε το 2013. Από τότε η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6.000 ασθενείς.
O επικεφαλής γιατρός, καθηγητής Γιούργκεν Σάφερ, εξηγεί ότι όσοι προσέρχονται στο ZusE, συχνά φέρνουν μαζί τους χιλιάδες εξετάσεις και άλλα ιατρικά έγγραφα από προηγούμενες επαφές τους με γιατρούς. «Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Όμως ακόμη και η παραμικρή πληροφορία θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ακριβή διάγνωση».
Το ιατρικό προσωπικό θα συνδράμει πλέον ο Γουότσον που έγινε διάσημος το 2011 όταν κέρδισε τους καλύτερους παίκτες του παιγνιδιού γνώσεων Jeopardy. 
Η δουλειά του θα είναι να «διαβάζει» τους ογκώδεις ιατρικούς φακέλους των ασθενών και να μελετά παράλληλα τεράστιο όγκο επιστημονικές δημοσιεύσεων προκειμένου να βρει κάτι σχετικό για την κάθε περίπτωση. 
Οι ασθενείς θα πρέπει φυσικά να συναινούν στην βοήθειά του και να δίνουν την συγκατάθεσή τους για τη χρήση του ώστε να μην παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης η επεξεργασία υλικού θα γίνεται ανώνυμα, δηλαδή ο υπερυπολογιστής δεν θα γνωρίζει για ποιον ασθενή διενεργεί την έρευνα. 
Στο παρελθόν, ο Γουότσον είχε αναλύσει μερικές πολύπλοκες ιατρικές περιπτώσεις, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό είχε διαγνώσει σωστά το περιστατικό. Πλέον το ZusE κάνει δοκιμές. Ο Γουότσον έχει εξετάσει 500 περιστατικά και έχει καταφέρει μέσα σε δευτερόλεπτά να κάνει διαπιστώσεις τις οποίες οι γιατροί θα χρειάζονταν ημέρες για να κάνουν. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: