Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΟΑΕΔ: Νοέμβριο η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας

Ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisis.gr, το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, σε επίδομα εργασίας για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους.
Η έγκριση δόθηκε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και πλέον αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisis.gr, στόχος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και της ηγεσίας του υπουργείου, είναι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί το τελευταίαο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Η «επιταγή επανένταξης», όπως θα ονομαστεί η μετατροπή του επίδοματος ανεργίας, θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και θα αφορά 10.000 επιδοτούμενους ανέργους.
Τι προβλέπεται
Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς υπουργείου και ΟΑΕΔ, θα λαμβάνουν κανονικά από τον οργανισμό τα 360 ευρώ και αν ο άνεργος προσληφθεί με βάση των κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, η επιχείρηση θα του καταβάλει το ποσό των 226 ευρώ μεικτά, αφού θα καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές του.
Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, θα είναι η σύμφωνη γνώμη του ανέργου, καθώς στην πράξη το επίδομα ανεργίας του (έως 360 ευρώ τον μήνα) θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη, προκειμένου ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής τους σε αυτό σε καμία μείωση προσωπικού, ενώ σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος θα οριστεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς υποχρεωτικά στους 12 μήνες και θα αφορά όλους τους ανέργους που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης της ανεργίας, με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα για 6 ακόμα μήνες επιδότησης της ανεργίας, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα.
Για τους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τους οποίους έχει λήξει η επιδότηση, το κόστος θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα με εθνική χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να απασχολήσουν τους ωφελούμενους στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.
Επίσης, στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα προταθεί να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ, ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό έως και 90%.
Σε πρώτη φάση δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν μόνο επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζομένους. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές το πρόγραμμα αργότερα θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι επιδοτούμενοι άνεργοι – όσοι δηλαδή λαμβάνουν επίδομα ανεργίας – που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 136.123 άτομα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: