Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Βουλή: Απαραίτητη η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα

Άμεση αναθεώρηση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διευθέτηση του χρέους και δικαιότερου άμεσους, αντί έμμεσων φόρων ζητά με την έκθεσή του, το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.
Απαραίτητη θεωρεί το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής την αναθεώρηση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε η οικονομία να έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να ανακάμψει οριστικά τα επόμενα χρόνια.
Στην έκθεση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 σημειώνεται ότι οι μειώσεις δαπανών και οι αυξήσεις φόρων που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, αναπόφευκτα λειτουργούν υφεσιακά. Αυτό αποδίδεται στην κληρονομιά του παρελθόντος (χρέη κλπ) αλλά και στους μη ρεαλιστικούς στόχους του Μνημονίου για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2018 και μετά.
Τονίζεται επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα και αλλού θα έπρεπε, θεωρητικά, να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της ύφεσης και των κινδύνων «δυνητικής στασιμότητας».

Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους

Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνεται ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!».
Κριτική στο μείγμα πολιτικής
Η έκθεση ασκεί σοβαρή κριτική για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει επιλέξει το οικονομικό επιτελείο και η οποία βασίζεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και λιγότερο στην εξοικονόμηση δαπανών Μάλιστα υπογραμμίζεται και το γεγονός ότι για το 2017 ο λόγος των παρεμβάσεων που αφορούν τα έσοδα σε σχέση με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν περικοπές δαπανών για το 2017 αυξάνεται δραματικά
Σύμφωνα με την έκθεση σωρευτικά στη διετία 2016-2017 ο λόγος εσόδων προς δαπάνες διαμορφώνεται στο 3,55. Το συνολικό ύψος των νέων αυξήσεων στα έσοδα το 2017 θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, κατά 324,5% σε σχέση με αυτές του 2016. Το συνολικό ύψος των νέων μειώσεων στις Δαπάνες το 2017 θα είναι μικρότερο κατά 90,1% σε σχέση με αυτές του 2016.
Οι άδικοι έμμεσοι φόροι
Με βάση την σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων η φορολογική πολιτική χαρακτηρίζεται άδικη με δεδομένο ότι ο λόγος των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Όπως τονίζει η έκθεση οι άμεσοι φόροι θεωρούνται δικαιότεροι από τους έμμεσους, καθώς είναι φόροι ανάλογοι του εισοδήματος και όχι φόροι στην κατανάλωση, όπως οι έμμεσοι. Ο λόγος τους αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της δημοσιονομικής πολιτικής να ενισχύσει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων.
Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολογία. Με βάση την εξέλιξη των τελευταίων ετών όμως ο λόγος των έμμεσων προς άμεσους φόρους ενώ μειωνόταν συνεχώς μετά το 2009 (1,53 - πραγματοποιήσεις-απολογιστικά στοιχεία), το 2015 αυξήθηκε σημαντικά (σε 1,20 από 1,15 το 2015) και το 2016 εκτιμάται ότι επίσης θα αυξηθεί σημαντικά (σε 1,24 από 1,20 το 2015).

Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα

Σε ότι αφορά τις δαπάνες η έκθεση τονίζει ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο οριζόντιων περικοπών και άρα το ζητούμενο είναι η ανακατανομή των δαπανών ώστε να υπάρχει καλύτερο κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα Η έκθεση του προϋπολογισμού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: