Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση από τη δίκη μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον του Γιώργου Βραχνή

Στις 18 Οκτωβρίου 2016 η Κατερίνα Γεωργιάδου, μέλος της ΕΕΔΑ, παρακολούθησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας τη δίκη του Γιώργου Βραχνή, μέλους του αντιφασιστικού κινήματος και κατηγορουμένου από μέλη της Χρυσής Αυγής για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Γιώργος Βραχνής έχει εμπλακεί σε μια απίστευτη δικαστική περιπέτεια.
Τον Ιούνη του 2012, παραμονές εκλογών, εισέβαλε στο κατάστημά του στη πόλη της Βέροιας ομάδα τραμπούκων χρυσαυγιτών, οι οποίοι τραυμάτισαν βαρειά έναν τοπικό αντιφασίστα και προκάλεσαν απρόκλητα καταστροφές, προπηλακίζοντας, απειλώντας και υβρίζοντας. Στη  συνέχεια τον μήνυσαν. Πρωτόδικα καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών και είκοσι ημερών, για δήθεν εξύβριση των επιδρομέων  χρυσαυγιτών, ενώ οι δράστες της επίθεσης αθωώθηκαν για τυπικούς λόγους (μη πληρωμή παραβόλου της μήνυσης 100 ευρώ), εκτός από έναν ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή, δηλαδή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για σωματική βλάβη.
Ενόψει της δίκης ανακοινώσεις συμπαράστασης είχαν εκδώσει συνδικαλιστικές και κομματικές οργανώσεις. Στη δίκη το κλίμα ήταν ήρεμο. Στην είσοδο του δικαστηρίου υπήρχε ένα λεωφορείο με αστυνομικούς. Περίπου πενήντα άτομα, από αντιφασιστικές και πολιτικές συλλογικότητες της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον κατηγορούμενο. Υπήρξε δημοσιογραφική κάλυψη από μέσα ενημέρωσης της περιοχής. Δεν εμφανίσθηκαν ούτε οι μηνυτές ούτε υποστηρικτές τους. Όταν εκφωνήθηκε η υπόθεση παρουσιάσθηκε μια γυναίκα, απεσταλμένη ως άγγελος (κατά τον ορισμό του κώδικα ποινικής δικονομίας) ενός εκ των μηνυτών, του Ιωάννη Σαχινίδη, βουλευτή Πέλλας της Χρυσής Αυγής, και ζήτησε αναβολή για λογαριασμό του με τη δικαιολογία ότι απουσίαζε στις Βρυξέλες, προσκομίζοντας φωτοτυπία αεροπορικού εισιτηρίου.
Μολονότι η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ήδη αναβληθεί τρεις φορές, και παρά την αντίδραση της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η οποία αντιτάχθηκε στην αναβολή, το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των άφαντων μηνυτών και η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου του 2017.
Στη συνέχεια, και ενώ απουσίαζαν όλοι οι μηνυτές και ούτε καν εκπροσωπούνταν από δικηγόρο, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απευθυνόμενος προς την υπεράσπιση πρότεινε να τακτοποιηθεί η υπόθεση με συνεννόηση του κατηγορούμενου με τους μηνυτές, δηλαδή με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Συνολικά η στάση του δικαστηρίου έδωσε την εντύπωση ότι η έδρα αγνοεί την πάγια τακτική της οργάνωσης, η ηγεσία της οποία τρεχόντως δικάζεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να θυματοποιεί με πολλούς τρόπους, μεταξύ τους και με ανυπόστατες μηνύσεις, τα πρόσωπα που αντιστέκονται στη δράση της.
Η χρήση τακτικών δικαστικής καταδίωξης απο την πλευρά της Χρυσής Αυγής αναμένεται να ενταθεί μετά τη λήξη της δίκης της ηγεσίας της. Επομένως η παρακολούθηση της διαδικασίας αυτής από πλευράς μας πρέπει να ενταχθεί στην ευρύτερη θεματική της προάσπισης του κράτους δικαίου και της επακόλουθης αντιφασιστικής μας κινητοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: