Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Οι νέοι κανόνες του ευ ζην: Σεξ και σκόρδα

Δεν είναι ποτέ... νωρίς να αρχίσετε να σκέφτεστε και να πράττετε για την προστασία της καρδιάς σας. Διαβάστε ποιες είναι οι τρεις βασικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που μπορεί να αποβούν σωτήριες για την υγεία σας.
Τα εμφράγματα μπορεί να παραμένουν ο νούμερο ένα "δολοφόνος", αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ως προς το ότι τα ποσοστά των θανάτων από καρδιακή προσβολή μειώνονται δραματικά όσο βελτιωνόμαστε στην πρόληψη και τη θεραπεία του προβλήματος.
Στη Μ. Βρετανία για παράδειγμα, τα εμφράγματα μειώθηκαν κατά 40% από τότε που απαγορεύτηκε το κάπνισμα το 2007, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε φέτος.
Είναι γεγονός ότι μαθαίνουμε ολοένα περισσότερα για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς. Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί ερευνητές  ανακοίνωσαν ότι απλά το καλό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να μειώσει δραματικά τα επίπεδα των φλεγμονών στο σώμα και να συμβάλλει στην προστασία από τις καρδιακές προσβολές.
Δεν είναι ποτέ νωρίς για να αρχίσετε να σκέφτεστε την υγεία της καρδιάς σας και να λάβετε μέτρα για να την φροντίσετε.  Άλλωστε, η αθηροσκλήρωση -η εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο- ξεκινά στην ηλικία των 25.
"Η αθηροσκλήρωση είναι η μόνη ασθένεια που όλοι ανεξαιρέτως στον κόσμο αποκτούν μετά την ηλικία των 50" υποστηρίζει ο Johannes Hinrich von Borstel, ένας υποψήφιος καρδιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ .
"Την αποκτά το εκατό τοις εκατό των ανθρώπων. Είναι κάτι που δεν μπορείτε να σταματήσετε εντελώς από το να συμβεί, αλλά μπορείτε να επηρεάσετε την ταχύτητα ανάπτυξής του."
Ο von Borstel αποκαλύπτει λοιπόν 3 μυστικά που θεωρεί ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωση και είναι τα εξής:

1. Να κάνετε σεξ (με κάποιον που αγαπάτε)
Το να εξασκεί κανείς τις ικανότητές του και τις αντοχές του "κάτω από τα σεντόνια" είναι μια από τις πιο (αν όχι η πιο) ωφέλιμη άσκηση για τη  προστασία της καρδιάς. Αυτό ισχύει λόγω των ορμονών που εκρήγνυνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, όπως οι ενδορφίνες.
Ο οργασμός μπορεί να απελευθερώσει μέχρι και 50 διαφορετικούς χημικούς αγγελιαφόρους. Μία ουσία, η ωκυτοκίνη, η αποκαλούμενη "ορμόνη της αγκαλιάς", που προκαλείται από στοργική φυσική επαφή, έχει αποδειχθεί για ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, προωθεί την επούλωση των πληγών και τη μείωση του στρες.

2. Να τρώτε ωμό σκόρδο κάθε μέρα
"Τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν φυτοχημικά τα οποία έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικά [προστατευτικά για την καρδιά] φάρμακα, αλλά όχι σε δόση που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το σώμα σας", λέει ο von Borstel.
Τονίζει επίσης ότι το τζίντζερ, τα κρεμμύδια και το σκόρδο ως αντιπηκτικά που προωθούν τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων και τη βελτιωμένη παροχή αίματος προς όργανα και ιστούς, και συνιστά να τρίβουμε καθημερινά ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ή δύο με τρία κουταλάκια του γλυκού τριμμένο σκόρδο και να προσθέτουμε σε ένα ποτήρι με νερό ως μια φυσική μέθοδο μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

3. Να κοιμάστε καλά
Ούτε λιγό, ούτε πολύ. Οι επτά ώρες είναι ο ιδανικός χρόνος!
Οι "άγρυπνες νύχτες" σχετίζονται με αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση τα οποία μπορεί να καταπονήσουν την καρδιά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick ανέφεραν πρόσφατα ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την νύχτα και έχουν διαταραγμένο ύπνο, έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής νόσου και 15% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η αϋπνία είναι επίσης μια πηγή άγχους και στρε και ενεργοποιεί την έκκριση αδρεναλίνης η οποία με τη σειρά της κάνει την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και για παρατεταμένες περιόδους , προκαλώντας πιθανώς στηθάγχη ή ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Ωστόσο, και το αντίθετο, δηλαδή οι πάρα πολλές ώρες ύπνου μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια ανακάλυψαν το 2010 ότι όσοι κοιμούνται τακτικά για περισσότερο από εννέα ώρες κάθε βράδυ έχουν σχεδόν 50% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή κάποια άλλη καρδιαγγειακή ασθένεια.

Πηγή: Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: