Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Οι τροφές που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου

Οι πάσχοντες από διαβήτη που αυξάνουν την κατανάλωση δύο κατηγοριών τροφών, μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη.
Συγκεκριμένα, οι πλούσιες σε πρωτεΐνες και προβιοτικά τροφές επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων και εμποδίζουν την απότομη άνοδο της γλυκόζης που συντελεί στον διαβήτη τύπου 2 ή στις βλάβες που προκαλεί η νόσος σε διάφορα όργανα του σώματος.
Στην πρώτη μελέτη που έκανα ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς, ζητήθηκε από τέσσερις ομάδες των 20 ατόμων να τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα και να μετράνε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους ανά δύο ώρες.
Οι ομάδες έτρωγαν λευκό ψωμί και είτε δημητριακά ρυζιού (υδατάνθρακες), τόνο (πρωτεΐνη), ανάλατο βούτυρο (λίπος) είτε δημητριακά με βρώμη (φυτικές ίνες). Οι επιστήμονες ήθελαν μέσω αυτών των συνδυασμών να δουν ποιο είδος θρεπτικού συστατικού επηρέαζε την πέψη των υδατανθράκων.
Η πρωτεΐνη επιβράδυνε την έκκριση ορισμένων γαστρικών ορμονών που ίσως επιβραδύνουν τον ρυθμό της γαστρικής κένωσης.
Στη δεύτερη μελέτη, ειδικοί του Κολεγιακού Ινστιτούτου Waterloo στο Οντάριο του Καναδά ζήτησαν από 80 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση να ακολουθήσουν το διατροφικό σχήμα DASH (σχεδιασμένο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης). Όμως, οι μισοί έπρεπε να αντικαταστήσουν τρόφιμα με προβιοτικά με άλλα είδη διατροφής.
Για παράδειγμα, μπορούσαν αντί για γιαούρτι με προβιοτικά ή ροφήματα με προβιοτικά, να φάνε κάτι άλλο.
Όσοι πρόσθεσαν προβιοτικά στη διατροφή αντί να αφαιρέσουν πέτυχαν καλύτερη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας καθώς και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, βασικός βιοδείκτης των μακροπρόθεσμων επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Τα προβιοτικά φάνηκε ότι μπορούσαν να παράγουν συστατικά που θα καθιστούσαν ευκολότερο σε κυτταρικό επίπεδο την χρήση της ινσουλίνης για την μετατροπή της γλυκόζης σε πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: