Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει να μας κάνει μπανανία

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κινείται σε γραμμή Σαμαρά, ότι θέλει να επιστρέψει με το φίλο του το Βενιζέλο και ότι είναι δέσμιος της ακροδεξιάς στο προσφυγικό. Δήλωσε αισιόδοξος ότι υπάρχει το momentum στην Ευρώπη ώστε η αξιολόγηση να κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών. Τι είπε για Ερντογάν και Κυπριακό.
Τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για ιδεοληψία.
Σε ιδιαίτερα επιθετικό και αυστηρό ύφος, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι ιδεολογική εμμονή της αριστεράς οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά αναγκαία κίνηση για να βγει η χώρα από το καθεστώς της γαλέρας στο οποίο την έβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κυρίως δε η κυβέρνηση Σαμαρά. Και κατήγγειλε τον κ.Μητσοτάκη ότι όχι απλώς υπεραπίζεται τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ και τα συμφέροντα των λίγων, με στόχο να επιστρέψει "μαζί με το φίλο του το Βενιζέλο", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτό δεν είναι μένουμε Ευρώπη, αυτό είναι γινόμαστε μπανανία".
Υποστήριξε επίσης ότι σχέδιο της ΝΔ είναι να αποτύχει η διαπραγμάτευση και να οδηγηθεί η χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, το οποίο η ΝΔ θα χρεώσει στην αριστερά. Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι το σχέδιο αυτό θα αποτύχει και η αξιολόγηση θα κλείσει, διότι όπως είπε υπάρχει πλέον το πολιτικό momentum στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κ.Μητσοτάκη και όσον αφορά στο προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η στάση της ΝΔ στο θέμα καθοδηγείται από την ακροδεξιά της πτέρυγα και δυναμιτίζει το κλίμα προς όφελος εν τέλει της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.
Αναφέρθηκε όμως και στα εθνικά θέματα. Διεμήνυσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν διεθνώς και πως τάσεις αναθεωρητισμού δυναμιτίζουν το κλίμα την ώρα που υπάρχουν όπως τόνισε παρά το προχθεσινό ναυάγιο στην Ελβετία προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού.
Πιο αναλυτικά ο κ.Τσίπρας επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην ώρα της και λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων μετά, για να δηλώσει αισιόδοξος ότι δημιουργειται ένα πρώτη φορά τόσο ευνοϊκό πολιτικό momentum στην Ευρώπη- προφανώς απέναντι σε Σόιμπλε και ΔΝΤ.
Με αυτούς ακριβώς, τους σκληρους της διαπραγμάτευσης, ταύτισε τον κ.Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του νωρίτερα στην ΚΟ της ΝΔ αντιλαϊκή, αντικοινωνική και ταξική.
"Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς κωλυσιεργίες, Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μπορούσαμε έστω να συζητήσουμε καν, παράλογες απαιτήσεις από όπου και εάν προερχονται -και γνωρίζουμε συνήθως από που προέρχονται- είτε αφορούν νέα μέτρα, ειδικά μετά τη λήξη του προγράματος, είτε συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων", είπε ο πρωθυπουργός.
"Σε μία χώρα όπου εξαιτίας της αποτυχίας των δύο προηγούμενων προγραμμάτων, η κυβέρνηση μας παρέλαβε το 2015 ανεργία 27% δεν υπάρχει καμία λογική αντί να συζητάμε πως θα αυξήσουμε τις θέσεις σταθερής εργασίας, να συζητάμε πως θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων. Δεν υπάρχει καμία λογική να είναι η Ελλάδα εξαίρεση από τη θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις, για αυτό και επιμένουμε στην επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και στη ρήτρα υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης", σχολίασε και ξεκίνησε την επίθεση στον κ.Μητσοτάκη.
"Η κοινωνία κατάλαβε με ποιους είναι ο κ.Μητσοτάκης και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Αυτό δεν είναι μένουμε Ευρώπη, αυτό είναι γινόμαστε μπανανία. Δεν είναι ιδεολογικές εμμονές της αριστεράς αυτά που λέμε, να θυμίσω ότι και ο Γιούνκερ το καλοκαίρι του 2015 έκανε μαζί μου δήλωση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Μητσοτάκης ήταν σα να λέει σε κύκλους των δανειστών και στο ΔΝΤ, μην υποχωρείτε, μην υποχωρείτε, κρατήστε γερά", είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας.
Ουσιαστικά αποδίδοντας στον κ.Μητσοτάκη σχεδιο αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, προσφυγής σις κάλπες και υπογραφής τέταρτου μνημονίου, ο κ.Τσίπρας προειδοποίησε το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα είναι πιθανώς η πορεία των πραγμάτων εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει. Δήλωσε όμως σίγουρος ότι "δε θα γίνει το χατήρι του Μητσοτάκη και η αξιολόγηση θα κλέισει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει".
Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βλέποντας την αποτυχία αυτής της γραμμής, αντί να αναδιπλωθεί καθοδηγείται από "την ακροδεξιά πτέρυγα που ηγεμονεύει στη ΝΔ" σε "παροξυσμό" για το προσφυγικό. Κατηγόρησε ειδικότερα την ηγεσία της ΝΔ ότι εκμεταλλλευόμενη τις πραγματικές δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιχειρεί να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των αρχών στα νησιά και πιέζει σε μία κατεύθυνση που γνωρίζει πολύ καλά ότι θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, καθώς όπως είπε: "Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι μία διαδικασία που θέλει χρόνο και κρίσιμες αποφάσεις που μπορεί να είναι και δυσάρεστες αλλά ανακουφιστικές για τις τοπικές κοινωνίες", χωρίς πάντως να διευκρίνσει τι ακριβώς εννοεί.
Χαρακτήρισε ανεύθυνο εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων "που ξέρουμε πολύ καλά και ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί και ποιοι θα καρπωθούν τα πολιτικά οφέλη. Μέλη ή φίλοι της ΧΑ είναι φυσικοί αυτουργοί και αυτή θα καρπωθεί τη διολίσθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία ατζέντα που ευνοεί την ακροδεξιά". Δηλωσε επίσης ότι "η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση απο διεθνές ζήτημα σε εσωτερικό πρόβλημα, σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση των στελεχών της ΝΔ".
Ο κ.Τσίπρας απάντησε και στη νεά αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν. "Η ελληνική κυβέρνηση δε θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικά και πολιτικά αναθεωρητισμό. Η συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και να το κατανοήσει αυτό η Τουρκία", είπε. Σημείωσε ότι θα ήταν καλό για όλους σε μία ευρύτερα ταραγμένη περιοχή, και για την Τουρκία, να ακολουθήσει το δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης. Ειδικά αυτή την περίοδο που για πρώτη φορά υπάρχουν -παρά την προχθεσινή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία- προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είναι διεθνές και όχι διμερες πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει άποψη και δικαίωμα χειρισμού μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και πως όποια κατάληξη υπάρξει θα τεθεί ούτως ή άλλως στην κρίση του κυπριακού λαού. Ανέφερε άλλωστε ότι κατά τη χθεσινή του επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συμφώνησαν ότι δεν έχουν νοήμα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχιστει η προσπάθεια για λύση.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού: «Αντί να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα των Ελλήνων πολιτών που δοκιμάζονται από τη δική του ανικανότητα, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιτίθεται στον Πρόεδρο της ΝΔ. Είναι φανερό ότι προετοιμάζεται ψυχολογικά για το ρόλο που θα έχει σύντομα στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: