Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

"Σχέδιο Μάρσαλ" για την Αφρική προτείνει η Γερμανία

Το πρόγραμμα των ΗΠΑ προς την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, θέλει να "αναβιώσει" η Γερμανία με αποδέκτριες χώρες της Αφρικής.
Να υποστηρίξουν σχέδιο, με το οποίο θα ενισχυθούν οι οικονομίες της Αφρικής, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα επιβραδυνθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, προέτρεψε η Γερμανία τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες την Παρασκευή.
Ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει τις επόμενες εβδομάδες λεπτομέρειες για το επονομαζόμενο "Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική", το οποίο θα είναι παρόμοιο με το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ προς τις κατεστραμμένες από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οικονομίες της Ευρώπης.
"Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτές τις χώρες και να δώσουμε στους ανθρώπους προοπτικές για το μέλλον", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Και συνέχισε: "Αν οι νέοι της Αφρικής δεν μπορούν να βρουν εργασία ή να έχουν μέλλον στις χώρες τους, δεν θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια αυτοί που θα πάρουν τον δρόμο προς την Ευρώπη".
Ο Μούλερ σημείωσε ότι εκτός από τους μετανάστες που αναζητούν τρόπους να έρθουν στην Ευρώπη, υπάρχουν και περίπου 20 εκατ. άνθρωποι εκτοπισμένοι στην Αφρική. Όπως τόνισε, τα προβλήματα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα και η Αφρική να έχει εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι το σχέδιο του έχει ως στόχο την ανάπτυξη κοινών λύσεων με τις αφρικανικές χώρες, δίνοντας έμφαση σε προγράμματα για τη νεολαία, την εκπαίδευση, την κατάρτισή τους και την ενίσχυση των οικονομιών και του κράτους δικαίου. Δήλωσε, ακόμη, ότι ένα σημαντικό κομμάτι της προτεινόμενης αύξησης του προϋπολογισμού του υπουργείου, η οποία ανέρχεται σε άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2017, θα διατεθεί για έργα στην Αφρική.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία πριν λίγες μέρες υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει στα 61 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότησή της για τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας του ΟΗΕ στην Αφρική.

Ανθή Κουτσουμπού
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: